Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia, miercuri, că datele cu caracter personal pot fi maliţios exploatate de către atacatori. Specialiştii au realizat un ghid pentru protecţia copiilor, în care explică ce sunt datele personale, ce este siguranţa în mediul online şi cum poate fi aceasta obţinută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Precum traversarea regulamentară în condiţii de siguranţă, conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică este esenţială pentru siguranţa noastră. Datele cu caracter personal, cum ar fi numele, adresa sau locaţia, utilizate în procesul de autentificare pot fi maliţios exploatate de către atacatori. Din acest motiv, în ghidul realizat de echipa DNSC în colaborare cu ASCPD, există o secţiune integrală dedicată siguranţei în mediul online pentru copii”, au transmis, miercuri, reprezentanţii DNSC.

Potrivit acestora, protejarea informaţiilor personale şi confidenţiale este primul pas pentru a evita furtul datelor de identificare şi accesul neautorizat la conturile din mediul online, indiferent de vârstă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ghidul realizat de către specialişti arată că ”securitatea cibernetică sau securitatea online este o modalitate eficientă de a asigura protecţia datelor personale, cele două fiind indisolubil conectate într-o eră a digitalizării şi a tehnologizării precum cea pe care o trăim în prezent”.

”Petrecând foarte mult timp online, copiii se confruntă din ce în ce mai mult cu ameninţări în acest mediu, cu încălcări ale protecţiei şi confidenţialităţii datelor, cu pericole şi cu provocări de securitate cibernetică, inclusiv violenţă şi incidente legate de pedofilie şi cyberbullying (bullying prin folosirea tehnologiilor digitale; se poate întâmpla pe reţelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, pe platformele de jocuri şi pe telefoanele mobile – este vorba despre un comportament indezirabil, frecvent, care are scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizaţi)”, se arată în Ghid.

De asemenea, specialiştii afirmă că ”şcoala online a devenit şi ea o realitate a zilelor noastre, acest fapt însemnând o expunere din ce în ce mai mare a copiilor la agresiune şi violenţă în mediul virtual”.

”Este foarte important să existe un echilibru între siguranţa elevilor în mediul online în timpul activităţilor specifice de predare şi învăţare şi activităţilor extraşcolare, pe de o parte, şi efectele contactului cultural direct în comunitate, pe de altă parte. Conştientizarea riscurilor, pregătirea părinţilor şi comunicarea cu copiii despre protecţia datelor cu caracter personal şi pericolele din mediul online sunt extrem de importante şi sunt complementare activităţilor desfăşurate în şcoli”, se mai arată în Ghid.

Documentul explică, pe înţelesul copiilor, o serie de termeni şi metode de a obţine siguranţa în mediul online.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.