Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) anunţă că, în decurs de trei luni, numărul copiilor adoptabili s-a dublat, în urma implementării unui plan de acţiune denumit "Copii, nu dosare!", prin care au fost revizuite peste 26.000 de dosare. Reprezentanţii Autorităţii reclamă "rezistenţa la schimbare” a unor lucrători din domeniul protecţiei copilului şi lipsa de implicare reală a acestora în urmărirea interesului superior al copilului, acela de a fi adoptat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Numărul copiilor adoptabili a crescut de la 3.985 la sfârşitul lunii iunie a acestui an, la 7.822 de copii adoptabili la sfârşitul lui septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, de revizuire a dosarelor copiilor aflaţi în instituţiile de protecţie socială şi a refacerii profilului public pentru 2.035 de copii adoptabili.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Ne dorim o descriere prietenoasă şi umană a copiilor în aceste profiluri”, transmit, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, oficialii ANDPDCA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. 
 
Aceştia acuză ceea ce au numit "rezistenţa la schimbare în procesul de implementare al Planului de Acţiune «COPII, NU DOSARE!»” de care au dat dovadă unii dintre angajaţii Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului, susţinând că această rezistenţă a salariaţilor din sistemul public de protecţie socială "a scos la iveală deopotrivă tare ale sistemului, dar şi aspecte ce ţin de management defectuos şi lipsă de asumare”. 
 
Oficialii ANDPDCA reclamă "tratarea cu superficialitate a măsurilor de revizuire a dosarelor în faza iniţială a implementării Planului”, dar şi "lipsa de asumare a managerilor de caz în a urmări cu consecvenţă interesul superior al copilului în sensul deschiderii adoptabilităţii, lipsa de colaborare dintre serviciile de management de caz şi cele de adopţie şi instalarea rutinei şi supra-birocratizarea procedurilor” în procesul de adopţie. 
 
"În dorinţa de a menţine copiii în sistem, s-a manifestat o tendinţă de a revizui cu precădere dosarele copiilor greu adoptabili (cu dizabilităţi şi din grupuri de fraţi) pentru a diminua efectivitatea demersului ANDPDCA”, susţine instituţia în documentul citat. Mai mult, acelaşi document acuză conducerile DGASPC că, "în multe dintre cazuri, nu urmăresc îndeaproape implementarea măsurilor de eficientizare” în ceea ce priveşte adopţiile. 
 
Autoritatea Naţională pentru Adopţii dă şi un exemplu concret, cel al DGASPC Sibiu, unde verificările "au scos la iveală neglijenţa gravă în ceea ce priveşte acordarea de servicii necesare” copiilor aflaţi sub măsuri de protecţie.
 
Astfel, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajaţi al DGASPC Sibiu (manageri de caz, personal de specialitate, jurişti), dar şi pe numele conducerii Direcţiei, pentru abuz şi neglijenţă în serviciu după ce la instituţia din Sibiu Autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deşi atât autorităţile locale, cât şi copiii au denunţat abuzurile familiale. 
 
"De exemplu, copii obligaţi de familie să se căsătorească, neglijaţi sau abuzaţi fizic de rude, care au fost reintegraţi în familie, deşi, evident, nu acesta era interesul superior al copilului. Inclusiv instanţa a reţinut că nu existau condiţii de reintegrare a copiilor în familii şi în aproape toate situaţiile a respins solicitarea direcţiei de reintegrare”, precizează comunicatul remis miercuri de Autoritatea pentru Adopţie.  
 
Aceasta anunţă că au fost elaborare mai multe măsuri pentru prevenirea neglijenţei în domeniul adopţiilor, că vor fi aplicate inclusiv sancţiuni contravenţionale pentru cei care nu îşi îndeplinesc atribuţiile şi solicită părinţilor care doresc să afle informaţii despre adopţii sau care vor să sesizeze nereguli de procedură, să sune la linia telefonică 0784 295 933, care este disponibilă în fiecare zi de joi, între orele 11.00 şi 13.00.  
 
ANDPDCA anunţă totodată că a derulat, în perioada 1 iunie - 30 septembrie, o "cercetare exploratorie menită să identifice percepţia publicului despre procedura de adopţie în România”, care arată, în urma primirii a 400 de răspunsuri de la public, faptul că oamenii percep adopţia drept o "procedură greoaie, care durează mult”.
 
"Prejudecăţile, dar şi lipsa de sprijin a familiei, ar fi printre obstacolele pe care le-ar întâmpina în cazul în care s-ar hotărî să adopte. Unii dintre cei care au răspuns cercetării au afirmat chiar că familia ar fi temătoare sau chiar îngrijorată în eventualitatea unei adopţii. Iar în cazul în care ar adopta, cei mai mulţi ar face asta pentru a oferi iubire şi un cămin copiilor. O dorinţă care, pentru mulţi dintre respondenţi, vine însă şi din imposibilitatea de a avea copii”, este concluzia Autorităţii pentru Adopţie în urma cercetării realizate. 
 
Sugestiile primite de la public în ceea ce priveşte adopţia fac referire la aspecte de ordin birocratic, dar şi financiar. 
 
"Oamenii cer reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurii. (...) Oamenii ştiu şi înţeleg că interesul superior al copilului este ca el să fie integrat într-o familie şi nu să stea în grija statului ani de zile. Cer cursuri pentru părinţii adoptatori şi un sprijin financiar mai consistent. Vor campanii de informare şi vor să afle mai multe de la părinţii care au adoptat deja”, mai precizează comunicatul Autorităţii pentru Adopţie.
 
La 30 iunie 2020 erau protejaţi în sistemul de protecţie specială 49.765 de copii, dintre care 12.175 erau îngrijiţi în familia extinsă (rude), iar 37.590 erau îngrijiţi în familii substitut (familii/persoane şi asistenţi maternali) şi în instituţii. 
 
La 30 septembrie, erau înregistrate ca dorind să adopte 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei interne şi 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei internaţionale. 
 
În anul 2019 au fost adoptaţi 1.286 copii, din care 1.264 copii au fost adoptaţi naţional şi 22 copii au fost adoptaţi internaţional, mai informează autorităţile cu competenţe în domeniu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.