Procurorul Augustin Lazăr a declarat, joi, în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că Secţia Parchetelor Militare are resursele necesare pentru a rezolva dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor. Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz pozitiv numirii lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României. Avizul, care este consultativ, va fi transmis ministrului Justitiei, care îl va trimite la Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat de procurorii din CSM cum ar putea Ministerul Public să răspundă societăţii civile în cazul dosarelor istorice, ale Revoluţiei şi Mineriadelor, Augustin Lazăr a apreciat că în anumite dosare nu s-a făcut ancheta efectivă, nu s-au identificat persoanele implicate.
 
"Secţia Parchetelor Militare are resurse şi trebuie să rezolve aceste dosare. Orice dosar trebuie soluţionat potrivit legii", a spus Lazăr. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat, în interviul pe care l-a susţinut la CSM, că în ultima perioadă, a primit un val de SMS-uri prin care "colegi bine intenţionaţi" au venit cu idei pentru reformarea Ministerului Public.  
 
"Anul trecut, cinci procurori au fost eliberaţi din funcţie ca urmare a unor condamnări. Este de neacceptat acest lucru. 12 au fost suspendaţi, iarăşi lucru de neacceptat. Institutia-cheie în Ministerul Public este serviciul de îndrumare şi control, care trebuie să acţioneze operativ în teritoriu, ca un avertizor de integritate", a declarat Augustin Lazăr. 
 
Candidatul propus de ministrul Justiţiei la funcţia de procuror general al României a mai spus că mai mulţi magistraţi din ţările europene l-au întrebat dacă în România mai există unităţi mici de parchet.  "Le-am zis că da, iar ei au răspuns că la ei nu mai sunt de 30 de ani",  a precizat Lazăr.
 
El a mai fost de părere că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu trebuie sa rezolve dosare de nivel de parchet de judecătorie. 
 
"Avem o armată de procurori. Bine coordonaţi, ar trebui ca, în doi-trei ani, să rezolve volumul mare de activitate. Procurorii tineri n-ar trebui sa faca pe poliţiştii calificaţi, ei ar trebui să verifice ca poliţia judiciară să nu iasă din cadrul legal. Procurorii nu trebuie să accepte comenzi de la nimeni", a mai spus Lazăr.
 
Gradul redus de recuperare a prejudiciilor este o altă problemă a sistemului, a apreciat procurorul. "Trebuie să acţionăm împreună cu cei de la ANAF pentru a indisponibiliza bunurile", a declarat Augustin Lazăr. 
 
Membrii Secţiei pentru procurori a CSM l-au întrebat pe Augustin Lazăr cum vede harta judiciară privind reducerea volumului de activitate în cadrul parchetelor mici.
 
Lazăr a răspuns că, aşa cum sunt împărţite circumscripţiile instanţelor, ele corespund unor criterii de acum 25 de ani.
"Unităţile de parchet de la centrele de parchet sunt foarte aglomerate", a spus candidatul propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general.
 
La întrebarea "De cine ar trebui efectuate controalele de integritate în rândul procurorilor?", Augustin Lazăr a răspuns că vor fi procurori anume desemnaţi pe lângă Parchetele de pe langă Curţile de Apel.  "Peste câţiva ani vom vedea că vom avea mai puţini procurori ajunşi în penal', a spus Lazăr.
 
În privinţa locurilor vacante de prim-procuror, Augustin Lazăr a declarat că îi provoacă pe profesionişti să facă un pas înainte. "Trebuie să apelăm la stima de sine a colegilor", a declarat procurorul.
 
La întrebarea "Cum gândiţi eficientizarea poliţiei judiciare?", Lazăr a răspuns că nu a înţeles de ce s-a desfiinţat direcţia de cercetări a poliţiei judiciare şi a fost de părere că ar trebui să se revină la acest departament.
 
Întrebat de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, despre relatia sa de viitor procuror genral cu DNA şi DIICOT, Lazăr a arătat că va urmari scăderea ratei achitărilor. 
 
Ministrul Justiţiei l-a propus, în 1 aprilie, pe Augustin Lazăr, şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, pentru funcţia de procuror general al României şi a transmis propunerea la CSM. Lazăr a fost propus de ministrul Justiţiei pentru că "are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.