Coaliţia pentru Siguranţa la Incendiu a Clădirilor a atras atenţia, miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Prevenirea Incendiilor, că legislaţia din România privind focul este depăşită, iar normativul de siguranţă la incendiu este neschimbat de 20 de ani.
Asociaţia a atras atenţia că, între 2012 şi 2018, au avut loc peste 40.000 de incendii în locuinţe.
”În România am avut peste 40.000 de incendii în locuinţe între 2012 şi 2018, soldate cu peste 3.400 de morţi şi răniţi, conform statisticilor oficiale. Din păcate, perspectivele sunt îngrijorătoare pentru că folosim tot mai multe materiale inflamabile în clădirile în care trăim, lucrăm, învăţăm sau ne tratăm. Dacă acum 50 de ani un incendiu cuprindea întreaga cameră în 25 de minute, acum este nevoie de doar 3 minute”, spune Dorin Beu, preşedintele coaliţiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această structură încurajează autorităţile să îşi îmbunătăţească politicile şi actele normative, unele dintre ele fiind depăşite. El atrage atenţia că normativul de siguranţă la incendiu, P118/1999, esenţial pentru construcţii sigure la foc, este vechi de 20 de ani.
”Nu cred că mai avem o asemenea situaţie în Europa. Spre exemplu, Bulgaria sau Serbia au legislaţii privind incendiul aduse la zi. Ministerul Dezvoltării ar trebui să revizuiască acest act, preferabil în 2 etape: o revizuire rapidă, în părţile unde e nevoie de intervenţie urgentă, şi una de substanţă, care să fie elaborată în timp. De altfel, ministerul chiar a transmis semnale că aceasta este direcţia pe care o urmăreşte, însă trebuie să se şi ţină de cuvânt, promisiuni am tot auzit în ultimii ani”, a adăugat Beu.
Coaliţia consideră că România trebuie să folosească revizuirea Directivei Europene pentru Performanţa Energetică a Clădirilor, care menţionează pentru prima dată siguranţa la incendiu într-un asemenea act, ca prilej pentru a-şi îmbunătăţi legislaţia în domeniu.
”Faptul că avem siguranţa la incendiu trecută drept condiţie în cazul renovărilor ne arată că aceasta este direcţia pe care trebuie să mergem, direcţia europeană. Încurajăm autorităţile să folosească de asemenea Strategia de Renovare a Clădirilor, obligatorie conform acestei directive, pentru a stabili direcţii clare pentru a avea imobile mai sigure”, a declarat Beu.
Membrii coaliţiei sunt Romania Green Building Council, EfdeN şi EASA Romania, iar Fire Safe Europe, cea mai importantă organizaţie care promovează siguranţa la incendiu în clădiri la nivel european, este partenerul său extern.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.