Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că nivelul taxei clawback pe trimestrul al treilea al acestui an a crescut din nou, cu 25% faţă de aceea;i perioad[ a anului trecut, situa'ie care va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la prăbuşirea industriei farmaceutice locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procentul "p” din calculul taxei clawback a crescut în trimestrul al treilea al acestui an la 19,42%, faţă de 14,91% în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar APMGR spune că, din estimările realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finanţe prevăzute ca şi colectare pentru taxa clawback pe anul 2017, acesta va creşte şi mai mult în trimestrul al patrulea, respectiv la 24%.

"Ne confruntăm cu o nouă creştere nesustenabilă a taxei clawback, în ciuda declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, că nivelul acestei taxe este constant şi la o valoare rezonabilă. Anunţurile festiviste ale ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurării medicamentelor pentru populaţie şi considerăm că se impune demisia domnului Bodog”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Asociaţia cere Guvernului să ia în considerare apelurile producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, "dacă nu se doreşte falimentarea producătorilor de medicamente generice şi privarea populaţiei cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici de şi mai multe medicamente de bază".

APMGR susţine introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea  accesului la tratament pentru pacienţi ;i atrage atenţia că păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariţia de pe piaţă a altor mii de medicamente generice cu preţuri mici.

"Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice”, mai spune sursa citată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.