Asociaţia Oraşelor din România (AOR) solicită Guvernului să dezbată legea bugetului de stat pe 2018 cu asociaţiile unităţilor administrativ-teritoriale, spunând că unele măsuri prevăzute în actuala formă a legii afectează susţinerea unor proiecte de dezvoltare iniţiate de primării.
„Asociaţia Oraşelor din România, în numele celor 217 unităţi administrav-teritoriale cu statut de oraş, îşi afirmă îngrijorarea faţă de unele măsuri referitoare la bugetele locale impuse prin proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018, care ne pun în pericol susţinerea proiectelor din programele de dezvoltare şi în multe dintre oraşe îndeplinirea responsabilităţilor pe care autorităţile administraţiei publice locale le au, conform legii”, spune Asociaţia.
AOR solicită creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit către autorităţile locale, de la 71,5 la sută la 100 la sută şi a masei impozabile prin includerea impozitului din pensii. Astfel, unităţile adinsitrativ-teritoriale vor repartizarea a 58 la sută la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, 20 la sută la bugetul local al judeţului şi 22 la sută într-un cont distinct, deschis pentru direcţia regională a finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentanţii AOR mai vor ca stabilirea sumelor care revin bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, să se facă ţinând cont de faptul că unele unităţi administrativ-teritoriale deservesc şi locuitorii din zona geografică corespunzătoare altor unităţi administrativ-teritoriale, situate împrejur. Astfel, ei cer 750 de lei pe locuitor pentru acele unităţi care au mai puţin de două din cele cinci grupe de servicii cu adresabilitate pentru locuitorii proprii şi ai unor unităţi administrativ-teritoriale învecinate (spitale, licee, serviciu de evidenţă informatizată a persoanelor, serviciu de situaţii de urgenţă, creşe, centre de zi pentru copii, centre permanente pentru persoane în vârstă, centre pentru persoane abuzate), 850 de lei pe locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au minim două din cele cinci grupe de servicii şi 950 de lei pe locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au minim patru din cele cinci grupe de servicii. De asemenea, Asociaţia vrea ca stabilirea acestei sume să se facă ţinând cont de statutul unităţii adminsitrativ teritoriale. Astfel, ar fi alocaţi 750 de lei pe locuitor în cazul comunei, 850 de lei pe locuitpr pentru oraş sau municipiu şi 950 de lei pe locuitor pentru reşedinţa de judeţ.
O altă cerinţă a asociaţiei este diminuarea cu 1/2 din excedentul la data de 31.12.2016, pentru că cea mai mare parte a sumelor denumite în legea bugetului de stat sunt provizioane sau credite bugetare neutilizate din motive obiective.
„Consecinţele neluării în seamă a propunerilor făcute de AOR la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018, pentru care asociaţia noastră, în data de 05.12.2017, a dat un aviz nefavorabil în Comitetul Finanţelor Publice Locale, vor fi scăderea capacităţii administrative a unităţilor administrativ-teritoriale prin rămânerea finanţării colectivităţilor locale cu mult sub responsabilităţile pe care autorităţile administraţiei publice locale le au stabilite prin lege şi sporirea dependenţei acestora de 'pixul consiliului judeţean' sau a 'ministerului binevoitor'”, susţine AOR.
Primarul independent al oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a lansat miercuri un apel către toţi primarii din România, indiferent de partid, să îşi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul de buget pe 2018. Soţul Gabrielei Firea susţine că oraşul Voluntari va pierde 8 milioane de euro, adiă aproximativ 20% din bugetul local, şi că este hotărât să ajungă până la a protesta în Piaţa Victoriei, "dacă tot a spus premierul Tudose că nu este nevoie de autorizaţie pentru a protesta".
"Astăzi, Guvernul a întocmit proiectul de buget pentru anul 2018, buget care ne va vitregi de foarte multe fonduri. (...) În consecinţă, fac apel la dumneavostră ca împreună, indiferent de formaţiunea politică din care faceţi parte, inclusiv primarii independenţi, să uzităm de toate pârghiile legale pentru a ne convinge parlamentarii care ne reprezintă (care ar trebui să ne reprezinte) să ne susţină în acest demers. Domnul Dragnea ne spune să ne uităm pe anexele bugetului (anexe pe care le-au văzut doar ei!...), acolo probabil, după votul plenului, vom vedea cât pierde fiecare U.A.T. În caz contrar îmi rezev dreptul de a protesta în piaţa "protestelor" nu pentru mine, ci pentru cetăţenii pe care, vremelnic, îi reprezint. Nu mă alătur protestatarilor #rezist, respect Constituţia şi ordinea de drept în România, îmi iubesc patria şi pământul strămoşesc şi nu sunt manevreat de nimeni din interiorul sau din exteriorul ţării", arată Pandele în apelul transmis primarilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.