Asociaţia Naţională a Surzilor din România, fondată în 1919 sub patronajul Reginei Maria, a primit statut de utilitate publică printr-o hotărâre de Guvern aprobată vineri, în şedinţă.
Asociaţia este constant implicată în activităţi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de auz şi a familiilor lor, aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială. Are în prezent peste 30 de filiale în toată ţara.
Serviciile sociale pe care le oferă ANSR se adresează copiilor, tinerilor, dar şi adulţilor şi vârstnicilor cu deficienţe de auz, fiind totodată incluse aici şi serviciile de interpretariat pentru persoane cu nevoi spciale care nu cunosc limbajul mimico –gestural, şi organizează activităţi pentru promovarea integrării sociale a surzilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit Ministerului Muncii, ANSR acordă servicii sociale peste 50.000 de persoane anual.
Guvernul a aprobat vineri o Hotărâre prin care ANSR să aibă statut de utilitate publică.
Asociaţia a fost înfiinţată pe 9 noiembrie 1919, numindu-se atunci Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România, sub patronajul Reginei Maria, prin asocierea voluntară a unui grup de surzi. 9 noiembrie este şi Ziua Naţională a Surzilor din România, stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.
Prin obţinerea statutului de utilitate publică, un ONG beneficiază de o serie de facilităţi, inclusiv de scutirea de la plata unor taxe şi impozite, însă are obligaţia de a prezenta rapoarte de activitate şi situaţii financiare anuale, publicate în Monitorul Oficial. De asemenea, asimilează statutul de autoritate şi are obligaţia de a răspunde în termen de 30 de zile solicitării de informaţii de interes public.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.