Asociaţia Evoluţie în Instituţie vrea să dea în judecată statul român la CEDO, după decizia luată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind adunările publice. Reprezentanţii asociaţiei spun că ICCJ a limitat, prin această decizie, dreptul cetăţenilor de a protesta spontan şi oferă posibilitatea Jandarmeriei de a practica abuzuri prin amenzi mari şi pint intervenţia în forţă, chiar dacă este un protest paşnic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia de astăzi, a limitat dreptul cetăţenilor de a protesta spontan! (...) Astfel, caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfăşoară în exteriorul unei instituţii de interes public. Practic, a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi şi să intervină în forţă în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul paşnic. Astfel, manifestaţiile ce se desfăşoară în urma unei decizii cu puternic impact emoţional, aşa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc. Într-o ţară precum România, unde există risc de Ordonanţe de Urgenţă, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, transmite Asociaţia Evoluţie în Instituţie.

Asociaţia reproşează inclusiv faptul că unele proteste faţă de coaliţia de guvernare nu pot avea loc din cauza unor ONG-uri care de fapt nu există, dar au declarat protest înr-o anumită zi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Reprezentanţii grupului atrag atenţia că era necesară o modificare a legii, dar în sensul îmbunătăţirii ei, nu prin restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Orice adunare publică trebuie declarată prealabil dacă aceasta se desfăşoară pe drumuri publice, în pieţe sau în apropierea instituţiilor, fie ele publice sau private, a decis luni Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), admiţând un recurs în interesul legii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.