Asociaţia Elevilor din Constanţa nu este de acord cu propunerea ministrului Educaţiei de creare a unor spaţii în şcoli pentru depozitarea telefoanelor mobile, considerând că iniţiativa ar limita utilizarea unui bun, încălcând dreptul la proprietate privată. Asociaţia precizează că oricum elevilor le este interzis să utilizeze telefonul mobil în timpul orelor de curs, fără acordul cadrului didactic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor, propunerea ministrului Educaţiei de creare a unor spaţii în şcoli în care elevii să îşi depoziteze telefoanele mobile în timpul programului şcolar ar limita utilizarea unui bun al elevilor, încălcând astfel dreptul la proprietate privată, garantat prin articolul 44 din Constituţia României, republicată.

“În prezent, prin art. 15, lit. g) din Statutul Elevului, elevilor din învăţământul preuniversitar le este interzis să utilizeze în timpul orelor de curs telefonul mobil, fără acordul cadrului didactic, pentru încălcarea acestei prevederi existând un regim sancţionator reglementat de acelaşi act normativ. Depozitarea de către elevi a acestor bunuri personale la începutul programului şcolar reprezintă prezumarea din start a faptului că elevii încalcă prevederea mai sus menţionată, ceea ce este, în opinia noastră, un afront adus tuturor elevilor din România, acestora fiindu-le negată prezumţia de bună-credinţă”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sursa citată menţionează că o propunere de acest tip necesită o modificare a Statulului Elevului şi nu poate fi implementă, decât în urma unei consultări prealabile cu organizaţiile reprezentative ale elevilor şi a unei dezbateri publice, la care să poată lua parte toţi factorii interesaţi.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, speră ca această declaraţie să nu fie transpusă într-o reglementare deoarece ar încălca dreptul fundamental la proprietate privată.

“Această propunere, exprimată în spaţiul public de domnul ministru Pop, are la bază o supoziţie că toţi elevii din România încalcă Statutul Elevului, ceea ce reprezintă un sofism. De asemenea, aceasta vine în contradicţie cu Statutul Elevului, care prevede la art. 15, lit. e) faptul că elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile proprietate personală, în afara cazului în care acestea aduc atingere securităţii celorlate persoane. Îmi exprim speranţa că această declaraţie nu va fi transpusă într-o reglementare, având în vedere profunda încălcare a dreptului fundamental la proprietate privată”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, miercuri, la Buzău că intenţionează să facă modificări, astfel încât telefoanele mobile să nu mai fie permise în incinta şcolilor. Acestea ar urma să fie lăsate în locuri special amenajate, securizate, de unde vor fi ridicate la terminarea cursurilor.      

”Îmi doresc foarte mult să nu se mai folosească telefonul în timpul orei şi să existe o zonă în care să se depoziteze telefoanele mobile în timpul orei. Îmi doresc din acest punct de vedere o eficientizare a procesului instructiv-educativ, dar, pentru asta, avem nevoie şi de partener, de autorităţile locale si, de ce nu, de mass-media” a declarat Ministrul Educaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.