Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România (ADFMR) reclamă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind reforma în domeniul sănătăţii, act care ar încălca principiile democratice, deontologice şi academice ce stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar, dar şi a activităţii medicale din România, punând în pericol exercitarea profesiei de medic.
"Prin această Ordonanţă de Urgenţă se ignoră total faptul că profesorii universitari şi celelalte cadre universitare nu se ocupă doar de actul educaţional, aceştia având un dublu rol, fiind totodată formatori de opinii medicale pentru formarea unor principii terapeutice care îi vizează direct pe pacienţi”, a declarat prof. dr. Cătălin Cârstoiu, vicepreşedinte al ADFMR, Decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila” din Bucureşti.
Potrivit acestuia, învăţământul medical nu poate fi separat de practica medicală curentă, deoarece şeful secţiei medicale este şi formator de şcoală medicală, dar şi, în egală măsură, cel care asigură şi supervizează un tratament medical corect.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Din nefericire pentru întreg mediul academic românesc, o rezoluţie adoptată în unanimitate, la sfârşitul lunii octombrie, de Asociaţia Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, în consens cu Rezoluţia Consiliului Naţional al Rectorilor a fost ignorată în totalitate de către autorităţi“, a mai spus prof. dr. Cătălin Cârstoiu.
La rândul ei, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medcină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, preşedintele Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, a spus că actualul pachet de măsuri legislative creează riscul unei necorelări între activitatea didactică şi funcţionarea sistemului de sănătate.
"Cele două componente, educaţională şi de furnizare de servicii medicale în cadrul unui spital universitar, trebuie complet şi permanent corelate, astfel încât activitatea medicală să se suprapună cu procesul de învăţământ, acestea neputând fi separate. Ca să folosesc o metaforă, este ca şi cum am încerca să separăm bătăile inimii de respiraţie, într-un organism viu. Desigur că există multe aspecte care pot fi îmbunătăţite în actualul sistem. Este bine să nu se confunde procesul de management administrativ cu cel al managementului decizional medical, care trebuie făcut de specialiştii cu cel mai ridicat nivel de înţelegere al ştiinţei medicale, pentru binele pacienţilor”, a adăugat Buzoianu.
Apelul decanilor facultăţilor de medicină vine după, ce, miercuri, rectorii universităţilor de medicină au lansat un mesaj similar.
Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, întruniţi la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de la Târgu-Mureş, s-au declarat împotriva modificării Legii sănătăţii în regim de urgenţă, susţinând că schimbările ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor, mai ales că în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii.
Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor a fost adoptată, miercuri, de guvern, ministrul Vlad Voiculescu spunând că aceasta prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice.
"Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice - am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”, a arătat ministrul Sănătăţii.
Voiculescu a explicat că prin această Ordonanţă de urgenţă se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa funcţia de manager de spital, selecţia managerilor putându-se face şi din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite.
”Această ordonanţă este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, dacă există într-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate îi vor fi deschise şi lui sau ei”, a declarat Vlad Voiculescu.
Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, măsura îngrădind accesul la această funcţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...