Asociaţia ”Bucureşti fără ei” anunţă instalarea primului cort pentru strângerea de semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sectoare şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Cortul va fi instalat în Piaţa Unirii, iar pentru declanşarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnăturile a 25% din bucureştenii cu drept de vot, adică peste 440 de mii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”A fost depusă la Primăria Capitalei notificarea prin care anunţăm instalarea primului cort pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumurilor de demitere a primarului general al capitalei – Gabriela Firea, a primarilor de sector şi a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti (CGMB). Cortul va fi amplasat la Piaţa Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea – colţul cu magazinul H&M şi intersecţia Pieţei Unirii cu Splaiul Unirii”, anunţă asociaţia într-un comunicat.

Conform sursei citate, strângerea de semnături la cort este preconizată să înceapă pe 7 iunie şi să dureze 5 luni, asociaţia menţionând că nu există o condiţie legală privind termenul, deci strângerea de semnături va dura cât este necesar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Poate vă întrebaţi de ce doar un singur cort. Răspunsul e simplu: resursele. Instalarea şi menţinerea unui cort implică resurse  umane şi materiale; voluntari care să stea la cort sau oameni plătiţi să facă asta, materiale informative, tricouri etc. Pe toţi cei care vor să ne susţină să menţinem cortul şi să instalăm şi altele, îi rugăm să o facă, fie prin voluntariat, fie prin donaţii Doar împreună putem reuşi!”, se mai arată în comunicat.

Conform Legii administraţiei publice locale 215/2001, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, organizat în condiţiile legii.

”Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului”, prevedea legea.

Potrivit reglementărilor în vigoare, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.

Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suportă din bugetul local.

În 10 mai, numărul total al alegătorilor din Bucureşti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce înseamnă că pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel puţin 443.427 semnături.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.