Secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat anunţă că DSP Alba nu a făcut nicio recomandare de carantinare cu privire la acele zone din judeţ, precum localităţile Sebeş şi Blaj, unde rata de îmbolnăvire cu COVID-19 se apropie de 10 la o mie de locuitori, iar situaţia urmează a fi discutată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Arafat spune că există "un stres” şi "o suprasolicitare asupra sistemului sanitar”, explicând că, deşi unele măsuri au fost luate, acestea nu au dus la o stabilizare a numărului de noi cazuri.
Prezent, vineri seară, în judeţul Alba, Raed Arafat a catalogat drept "serioasă” situaţia privind cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în acest judeţ, unde incidenţa în unele localităţi este de peste 9 la o mie de locuitori.
"Avem o incidenţă mare, care depăşeşte 9 la mie, suntem sub incidenţa din Sibiu, dar cu puţin, acolo este 11 la mie aproximativ, aici vorbim de 9 şi ceva la mie. Este o suprasolicitare asupra sistemului şi se încearcă deschiderea unui număr de paturi de ATI, dar va dura cel puţin, din ce am înţeles, o săptămână la Aiud să reactiveze spitalul şi să fie vreo 20 de paturi de Terapie Intensivă. Sunt bolnavi în UPU în aşteptarea internării. Deci asta este situaţia şi aste denotă că există un stres asupra sistemului medical, necesită poate transferul în altă parte în anumite momente şi trebuie găsită o soluţie pentru stoparea creşterii”, a afirmat Raed Arafat, la finalul discuţiilor cu autorităţile judeţene din Alba.
Acesta a precizat că, până în prezent, din analizele făcute la nivelul acestei zone s-a observat "doar o creştere, fără stabilizare”.
"Va rămâne Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă să discute măsurile şi ce vor propune. La acest moment, noi nu putem să luăm măsuri pentru că nu s-a luat, conform prevederilor Legii 136 nu s-au propus din partea DSP-ului măsuri de carantinare, de exemplu, la INSP, ca să avizeze şi să ajungă la Comitetul Judeţean”, a mai declarat secretarul de stat din MAI.
Raed Arafat a subliniat din nou importanţa modului în care populaţia implementează măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
"Aici s-a început cu unele măsuri înaintea Guvernului şi până acum nu observăm chiar o scădere la aceste măsuri, ceea ce înseamnă că poate că trebuie să se analizeze ce altceva mai trebuie făcut şi să se lucreze cu populaţia”, a spus el.
Secretarul de stat din MAI a menţionat, întrebat fiind ce măsuri ar recomanda, că epidemiologii sunt cei care ar trebui să fac propuneri în acest sens.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.