Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat, miercuri, că se observă o uşoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente. Totodată, el spune că în România avem o rată de transmitere de 0,9 şi că deschiderea economiei trebuie să se facă cu reguli stricte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Există o uşoară coborâre (...) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (...) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile. Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara.

Arafat spune că închiderea şcolilor a fost o măsură de precauţie, având în vedere că mai ales copiii sunt vectori de transmitere a virusului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Faptul că am ţinut şcolile închise, tocmai ca să prevenim vectorul de transmitere prin copii către familii. Dar acum vine lumea şi întreabă: bine, dar la tabără, la club? Când vom ajunge să avem tabere, o să vedem. Nu degeaba s-a luat decizia că şcoala rămâne închisă până în 15. Primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat. După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli”, a declarat Arafat

Întrebat despre deschiderea mall-urilor, secretarul de stat a spus că este exclus să se redeschidă cinematografele şi zonele de food court.

”O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”, a spus Arafat.

Secretarul de stat mai spune că CNSSU poate lua unele decizii în privinţa viitoarelor restricţii.

”Clar că unele propuneri (din Legea privind starea de alertă - n.r.) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”, a declarat Arafat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.