Au fost deschise dosare penale pentru cei care au introdus ilegal în ţară produse din carne infectată cu pesta porcină, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, fără să precizeze însă câte astfel de dosare au fost înregistrate.
Preşedinte ANSVSA Geronimo Brănescu a spus miercuri, la conferinţa de presă organizată la MAI pe tema stadiului măsurilor pentru combaterea pestei porcine, că acest virus a ajuns la noi în ţară şi prin introducerea în România, prin vamă, de produse din carne infectată.
„S-a intrat prin trafic ilegal de produse, iar noi am identificat produse gospodăreşti necertificate sanitar-veterinar care aveau pesta porcina africană, introduse ilegal în România. Au fost introduse ilegal prin vamă, nedeclarate. Se fac controale autorizate, dar nu le-au putut identifica. (...) Am identificat întotdeauna boala la frontiera României. Autoritatea statului a avut reacţie imediată. Ce-am fi făcut dacă am fi găsit-o în mijlocul ţării ca în alte state?”, a declarat şeful ANSVSA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat dacă au fost deschise dosare penale pentru cei care au introdus astfel de produse infectate în mod ilegal, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că da, însă nu cunoaşte numărul.
„Din primele informaţii pe care le am la nivelul ministerului, da, au fost deschise dosare penale pentru cei care au încălcat regulile impuse. Nu ştiu să vă spun acum câte”, a spus Arafat.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri, că s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, peste 120.000 de porci fiind deja sacrificaţi. ”Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a spus Geronimo Răducu Brănescu.
Potrivit acestuia, boala are capacitate foarte mare de răspândire, iar ”ştiinţa nu este acoperitoare pentru pesta porcină africană”.
Geronimo Răducu Brănescu a precizat că până în prezent au fost finalizate dosare pentru despăgubire pentru 1.890 de exploataţii, în valoarea totală de aproape 6,8 milioane de lei.
Au fost plătite 84 de dosare, în valoare de 220.060 de lei şi sunt în curs de finalizare 681 de dosare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.