Peste o sută de părinţi, copii şi dascăli participă, marţi, la un protest la Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad faţă de contabila Şcolii Gimnaziale Livada, prinsă de Curtea de Conturi că şi-ar fi decontat ilegal transportul timp de un an, prejudiciind bugetul comunei cu peste 20.000 de lei. Contabila fusese demisă, dar a fost repusă în funcţie de instanţă, iar dascălii nu o mai acceptă pentru că nu mai au încredere în ea şi o acuză că provoacă “tensiuni uriaşe” în colectiv.
Peste o sută pe persoane s-au adunat, marţi, la un protest spontan în curtea ISJ Arad, iar ulterior în holul clădirii, cerând demisia contabilei Şcolii Gimnaziale Livada, care a fost prinsă de Curtea de Conturi, la finele anului 2016, că a folosit peste 20.000 de lei din bugetul şcolii pentru a-şi deconta transportul în fiecare zi.
La protest sunt în jur de 30 de părinţi şi zeci de preşcolari şi elevi, dar şi educatori, învăţători şi profesori ai unităţii de învăţământ, în frunte cu primarul comunei Livada, Iosif Bimbo.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primarul a declarat, pentru News.ro, că protestul vine “pe fondul unei tensiuni uriaşe provocată în şcoală de administratorul financiar, Doina Şerb, angajat cu două ore”.
Edilul a precizat că un control efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Livada, la sfârşitul anului 2016, a evidenţiat cheltuirea ilegală de către contabilă, în scop personal, de fonduri bugetare.
“Doamna contabilă şi-a decontat lunar 1.800 de lei pentru transport, adică peste 20.000 de lei într-un an. Curtea de Conturi a stabilit că a fost prejudiciat bugetul local, în condiţiile în care şcoala este finanţată de comună. După această descoperire, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis desfacerea contractului de muncă, însă contabila a contestat în instanţă decizia şi a câştigat. Astfel, în vară, a fost repusă în funcţie, iar tensiunile au început. Pentru că şcoala a deschis un proces pentru recuperarea prejudiciului şi a câştigat în primă instanţă, acum judecându-se apelul, conducerea şcolii şi colectivul şi-a pierdut încrederea în doamna contabilă şi nu doresc să mai lucreze cu aceasta”, a declarat primarul.
Mai multe cadre didactice au declarat pentru News.ro că un alt motiv pentru care se cere demisia contabilei este că aceasta “provoacă adesea scandaluri”.
“În vacanţa de vară, doamna contabilă a venit la şcoală şi a sunat la 112 pentru a chema Poliţia că era praf în clădire, în condiţiile în care eram în proces de renovare, cu muncitori la faţa locului. Sunt multe incidente, agresiuni verbale şi chiar îmbrânceli la care recurge contabila faţă de cadre didactice, asta chiar în faţa elevilor, ceea ce e de neacceptat. Actuala directoare este în concediu medical din cauza stresului şi neînţelegerilor cu această femeie”, a spus o profesoară.
“Ne înjură, vine la lucru după propriul program, nu după cel stabilit de Consiliul de Administraţie, ascunde actele contabile ale şcolii, le ţine acasă, nu în şcoală, este imposibil de lucrat cu această femeie. Cu toate acestea, instanţa ne forţează, ceea ce legal o fi, dar moral, nicidecum! Singura posibilitate este să-şi dea demisia, de aceea protestăm la Inspectoratul Şcolar, pentru că sperăm să fie convisă să plece”, a spus o altă profesoară.
“Susţinem nemulţumirile profesorilor privind această contabilă, care ne face şcoala de râs. Avem profesori minunaţi care sunt cu un picior afară din şcoală pentru că nu mai pot rezista stresului, iar noi nu vrem să pierdem astfel de cadre didactice din cauza unei femei care a comis o ilegalitate. Nu acceptăm să fie copiii martori la scandaluri, de aceea vom protesta până când contabila pleacă”, a spus mama unui elev.
Primarul a declarat pentru News.ro că anul trecut, în iarnă, şcoala a rămas fără gaz, pentru că administratorul financiar nu a plătit factura de 75 de lei.
“Când am sunat-o să o rog să plătească factura, pentru a nu sta copiii în frig, a refuzat, a spus că nu e treaba ei. A mers directoarea şcolii şi a dat din propriul buzunar banii. Cu alte ocazii, contabila a refuzat să aprobe cheltuieli pentru diverse consumabile necesare şcolii, afirmând că nu sunt bani, dar pentru decontarea transportului în folosul său a găsit…”, a spus primarul.
Reprezentanţii părinţilor şi dascălilor au fost primiţi de conducerea ISJ, căreia îi sunt prezentate nemulţumirile.
Contabila, care nu a putut fi contactată de News.ro, urmează să fie chemată la ISJ pentru a-şi susţine punctul de vedere, iar ulterior se va încerca o mediere a conflictului.
Şcoala Gimnazială Livada are peste 260 de preşcolari şi elevi şi aproximativ 25 de cadre didactice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.