Patru dintre cadrele didactice anchetate în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”, după ce ar fi primit mită de la studenţi pentru promovarea examenelor, lucrează în continuare ca medici în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. În timp ce universitatea la care au predat le-a suspendat contractele de muncă, spitalul nu a luat deocamdată nicio măsură, deşi unul dintre medici este arestat la domiciliu.
Pe lista cadrelor universitare cercetate pentru luare de mită în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii” se află patru medici cunoscuţi de la SCJU Arad, care lucrează în continuare.
Lucian Păiuşan este medic primar de anatomie patologică la cadrul SCJU Arad, Allbertto Radu Jipa este medic primar la Unitatea Primire Urgenţe, Laura Nicolescu este şefa Secţiei de recuperare medicală fizică (medic specialist balneoclimatologie), iar Ramona Gligor este medic primar la laboratorul de analize al spitalului. Niciunul dintre aceştia nu a demisionat după ce procurorii au anunţat că sunt cercetaţi şi nici nu au fost sancţionaţi de către conducerea spitalului la care lucrează, deşi Lucian Păiuşan este în arest la domiciliu. Ceilalţi trei sunt cercetaţi în stare de libertate.
Managerul SCJU Arad, Carmen Lucuţa, a declarat, luni, pentru News.ro, că Păiuşan şi-a luat concediu, iar cazul său va fi discutat cu juriştii unităţii pentru o eventuală suspendare a contractului de muncă.
”Pentru a lua o măsură e nevoie ca procurorii să ne informeze pe cale oficială privind măsura preventivă luată împotriva domnului Păiuşan, după care se va discuta posibilitatea suspendării contractului. În cazul celorlalţi medici, nu putem aplica sancţiuni decât privind interzicerea desfăşurării activităţii didactice în spital. Ei vor putea profesa ca medici, având în vedere că ancheta nu vizează calitatea de medic, ci doar cea de cadru didactic”, a spus Lucuţa.
În cazul celor patru medici, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş”, unde erau profesori, a anunţat, vineri, că le-au fost suspendate contractele de muncă pe perioada anchetei. Aceeaşi măsură a fost luată în cazul tuturor angajaţilor anchetaţi de la această universitate, dar şi de la Universitatea ”Aurel Vlaicu”, unde este vizat de anchetă un profesor.
Tot vineri, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru luare de mită în cazul informaticienilor Viorel Eduard Orăşan Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, precum şi în cazul profesoarei Alina Monica Orăşan Alic.
Faţă de profesorii Lucian Păiuşan, Viorica Daniela Vincze Iancsi şi Olga Domnica Moldovan, judecătorii au dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.
Viorel Eduard Orăşan Alic şi Bogdan Alexandru Torcea sunt cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Alina Monica Orăşan Alic este cercetată pentru luare de mită în formă continuată, fals informatic, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru trafic de influenţă.
Lucian Păiuşan este acuzat de luare de mită în formă continuată, Viorica Daniela Vincze Iancsi este cercetată pentru luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată, iar Olga Domnica Moldovan este cercetată pentru luare de mită.
În dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”, în care au fost vizaţi profesori şi studenţi de la universităţile "Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu" din Arad, au fost făcute 106 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume de bani totalizând peste 350.000 de euro. Anchetatorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 36 de persoane, în cazul a nouă dintre acestea dispunându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, în cursul zilei de 26 iulie 2017.
Totodată, procurorii au dispus, joi, măsura controlului judiciar pentru doi studenţi, Nseir Bahij şi Di Mateo Maria Giuseppina, acuzaţi de dare de mită.
Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor două instituţii de învăţământ au cerut şi primit bani şi bunuri cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/ nu înţeleg limba română şi, totuşi, sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în schimbul unor sume de bani studenţii primeau în timpul examenelor susţinute on-line răspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS).
De asemenea, era modificată nota de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea.
Procurorii spun că informaticienii intrau în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurile de la examen în testul on-line, astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră.
Totodată, studenţii cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate, în format electronic, inclusiv prezentări în format power point necesare susţinerii lucrării în faţa comisiei de examinare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.