Arădeanul care deţine drepturile asupra imaginii lui Arsenie Boca pe teritoriul României, după ce marca a fost înregistrată de o firmă din Marea Britanie, a somat sute de societăţi comerciale din ţară, inclusiv magazine ale cultelor religioase, dar şi Mănăstirea Prislop, cerând să nu mai comercializeze fără licenţă produse pe care se află chipul fostul stareţ. Bărbatul spune că în acest moment toate incoanele, suvenirurile sau celelalte produse care folosesc numele sau imaginea lui Arsenie Boca sunt vândute ilegal în România. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat vineri pentru News.ro că „nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătură de rudenie cu Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său”, dar şi că Patriarhia va face „toate demersurile necesare din punct de vedere legal”, dacă arădeanul Daniel Gheorghe va continua să se folosească de nume ca marcă înregistrată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătură de rudenie cu Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său

Daniel Gheorghe, din Arad, are 24 de ani şi este instructor de aikido, iar anul trecut a reuşit să contacteze compania engleză care a înregistrat marca ”Părintele Arsenie Boca” la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, obţinând licenţă pentru folosirea mărcii pe teritoriul României. Compania engleză aparţine unui cetăţean ungar, pe care arădeanul l-a contactat prin avocatul său.

Arădeanul a declarat, vineri, pentru News.ro, că imediat ce a obţinut licenţa, a început demersuri pentru oprirea de la vânzare a produselor ”neconforme”.

”În acest moment, deţinătoarea mărcii este compania englezească Additional Woldwide Care Service LTD, iar pe teritoriul României sunt singurul licenţiat. De mai mult de jumătate de an avem discuţii cu producătorii obiectelor de cult care au imprimată imaginea lui Arsenie Boca, dar nu s-au finalizat cu niciun rezultat. Se vând în continuare ilegal, ceea ce însemană contrabandă. Împreună cu avocatul care reprezintă firma mea, vom face demersuri împotriva acestor societăţi. Până acum am transmis înştiinţări la sute de firme”, a spus Daniel Gheorghe.

El a declarat că a fost somată inclusiv Mănăstirea Prislop, unde este înmormântat Arsenie Boca, să nu mai folosească imaginea acestuia în scopuri comerciale, afirmând că în acest moment ”toate produsele cu însemnele mărcii industriale vânute în România sunt neconforme”.

”Evident, vom merge din nou la Mănăstirea Prislop, să vedem dacă în continuare se comercializează produse cu Arsenie Boca. Şi Biserica are nevoie de licenţă din partea noastră, dacă vinde astfel de produse. Toţi cei care vând fără acordul meu comit infracţiunea de contrabandă”, a declarat arădeanul pentru News.ro.

El spune că are un avocat care îl reprezintă, iar după ce a descins împreună cu Poliţia la un magazin de obiecte de cult religios din Arad, va continua acţiunile în toată ţara.

”Atât proprietarilor magazinului din Arad la care am mers cu Poliţia, cât şi altor comercianţi, le-am pus în vedere de nenumărate ori că trebuie să obţină licenţă. Am primit telefoane, mi-au pus întrebări, s-au informat, dar nu au evoluat lucrurile”, a spus Gheorghe.

”Vă solicităm, cu respect, să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a Legislaţiei europeană”, se arată într-o înştiinţare trimisă de firma arădeanului comercianţilor de obiecte de cult din toată ţara.

Tânărul susţine că nu a primit nicio cerere oficială din partea Patriarhiei pentru a renunţa la marcă.

”O astfel de cerere ar putea fi adresată companiei engleze, care deţine marca. Eu nu am discutat cu cei de la Patriarhie”, a declarat bărbatul, care a refuzat să-şi spună poziţia cu privire la o eventuală solicitare de acest fel din partea Bisericii Ortodoxe.

Daniel Gheorghe susţine că a obţinut gratuit licenţa de la posesorul brand-ului, însă nu a dorit să ofere alte informaţii, cum ar fi cele legate despre intenţiile pe care le are cu privire la această marcă.

Miercuri, poliţiştii au decins la un magazin din centrul Aradului, confiscând zeci de obiecte de cult religios, majoritatea icoane cu Arsenie Boca şi cărţi despre viaţa acestuia.

Intervenţia poliţiştilor a avut loc la solicitarea lui Daniel Gheorghe, care a făcut dovada că firma sa este singura din România îndreptăţită să comercializeze produse având chipul lui Arsenie Boca.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Lorena Radu, a declarat, miercuri, că în urma unui apel la 112, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii au indisponibilizat mai multe produse ”care purtau o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”, fiind vorba de obiecte de cult religios.

”S-a procedat la verificarea legalităţii comercializării produselor susceptibile a fi contrafăcute. În urma cercetărilor, s-a dispus indisponibilizarea tuturor produselor care prezentau însemnele unei mărci înregistrate”, a declarat reprezentanta Poliţiei.

Poliţiştii efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată”.

Adevărul.ro relata în decembrie 2017 că Andor Şandor, cetăţean maghiar şi reprezentant al firmei Additional Worldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susţine că e deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcii “Părintele Arsenie Boca”, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO). Acesta le solicita încă de atunci comercianţilor să intre în posesia unei licenţe.

Firma din Marea Britanie menţiona că produsele şi bunurile ce poartă denumirea sau imaginea părintelui sunt contrafăcute.

„Pentru a intra în legalitate, aveţi posibilitatea să luaţi licenţă din partea deţinătorului mărcii înregistrate, prin încheierea unui contract şi achiziţia unor holograme care urmează să fie aplicate pe toate produsele (…) În caz contrar, vom formula în justiţie atât acţiuni civile, cât şi penale, pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arăta în notificările trimise comercianţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.