Absolvenţii Academiei de Poliţie au depus, marţi, jurământul şi au fost înaintaţi în primul grad de ofiţer. Dintre cei 387 de absolvenţi, 332 sunt încadraţi în Ministerul Afacerilor Interne, care se confruntă cu un deficit de personal de 18.000 de posturi.
Câteva mii de persoane au participat, marţi, la festivitatea de înaintare în grad care a avut loc la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti. Rude ale proaspeţilor absolvenţi deveniţi ofiţeri au venit din toate zonele ţării ca să îi vadă într-unul dintre cele mai importante momente ale carierei lor.
Academia de Poliţie a pregătit 387 de ofiţeri, iar 332 vor lucra în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Dintre aceştia, 173 au absolvit Facultatea de Poliţie, 33 specializarea Penitenciare, 25 Facultatea de Drept, 30 Facultatea de Poliţie de Frontieră, 50 Facultatea de Jandarmi, 38 Facultatea de Pompieri şi 12 au absolvit Facultatea de Arhivistică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Aţi parcurs o etapă importantă a formării dumneavoastră, iar de astăzi intraţi în marea familie a Ministerului Afacerilor Interne. În cursul anilor de studii, aţi învăţat, v-aţi pregătit fizic şi practic şi aţi respectat rigorile specifice acestei universităţi. Tot ceea ce aţi acumulat în această perioadă trebuie să se regăsească în munca pe care o veţi face fiecare la specializarea sa (...) Suntem într-un proces continuu de întinerire a personalului Ministerului Afacerilor Interne. Vârsta medie este de 39 de ani şi traversăm o perioadă de schimbare treptată a unei generaţii. Peste 6.000 de angajaţi şi-au încetat, anul acesta, raporturile de serviciu cu ministerul prin ieşire la pensie”, le-a transmis proapeţilor absolvenţi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.
Tobă le-a cerut noilor angajaţi să aibă iniţiativă, chiar dacă sunt foarte tineri şi să se bazeze pe forţele proprii. El le-a promis absolvenţilor că se fac eforturi pentru reducerea deficitului de personal ajuns, în acest moment la 18.000 de posturi. Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la Inspectoratul General al Poliţiei Române, urmat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Oficialii MAI spun că, în următoarea perioadă, este posibilă începerea unei noi etape de încadrare prin concurs, cu recrutarea unor candidaţi din sursă externă, precum şi prin trecerea unor angajaţi în corpul ofiţerilor de poliţie.
„Nu pot să vă descriu fericirea din acest moment. Mi-aş dori să rămân în Bucureşti. Eu am terminat profilul de investigare a criminalităţii economice şi dorinţa mea, pentru momentul de faţă este să rămân în Bucureşti, să lucrez la cel mai înalt nivel, ca să zic aşa, unde chiar este de muncă, dar atât timp cât faci cu pasiune munca ta, altfel se desfăşoară lucrurile. (....) Mi-a plăcut foarte mult economia politică, sunt absolvent de matematică, intensiv informatică şi toată lumea, când a aflat că vreau să vin la Academia de Poliţie mi-a spus că poate nu fac cea mai bună alegere, în schimb am găsit un profil care să se plieze pe personalitatea, pe cunoştinţele şi pasiunile mele şi sunt foarte bucuros de această alegere pe care am făcut-o”, a declarat Liviu Ţigănescu, şeful de promoţie al Academiei de Poliţie, care a absolvit cu media 9,88.
Admitere la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”
Unităţile de învăţământ ale MAI între care Academia de Poliţie, Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj funcţionează la capacitate maximă, iar în anul şcolar şi universitar care începe în toamnă, oferta educaţională a acestora a fost suplimentată cu 674 de locuri, de la 1.676 în anul 2015, la 2.350 de locuri.
La Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, candidaţii şi-au depus dosarele înainte de bacalaureat, urmând ca, în zilele de 24 şi 25 iulie, să îşi depună diplomele dacă au reuşit să promoveze examenul de la final de liceu.
Pentru cele 640 de locuri finanţate de la buget şi 155 cu taxă s-au înscris 4.440 de candidaţi, ceea ce înseamnă o concurenţă de 6,9 pe loc.
Concurenţa cea mai mare este, ca şi în anii trecuţi, la Facultatea de Poliţie, unde s-au înscris 2.735 de candidaţi înainte de bacalaureat pentru cele 250 de locuri cu frecvenţă şi 50 de locuri cu frecvenţă redusă. Mai exact, concurenţa ar putea fi de 9,1 candidaţi pe un loc, însă numărul candidaţilor înscrişi va fi recalculat după centralizarea rezultatelor de la bacalaureat.
La Facultatea de Poliţie de Frontieră, pentru cele 80 de locuri au optat 518 absolvenţi de liceu, rezultând o concurenţă de 6,4 pe loc, iar la Facultatea de Jandarmi sunt 70 de locuri pentru care au optat 484 de candidaţi, concurenţa fiind de 6,9 pe loc.
Cea mai grea probă este cea de pregătire fizică, unde anual se pierd aproape 60 la sută dintre candidaţi. "Este o probă dură, pentru că şi meseria impune pregătire riguroasă”, spune Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie.
În perioada 27 iulie - 3 august vor fi susţinute probele medicală şi sportivă, care sunt eliminatorii. Probele scrise vor fi susţinute în perioada 5-7 august.
Pot participa la concursurile de admitere în Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” candidaţii care au cetăţenie română şi domiciliul în România, cunosc limba română, scris şi vorbit, au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihic. Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, să aibă până în 27 de ani şi înălţimea de minimum 1,65 metri bărbaţii şi 1,60 metri femeile. Cei care vor să devină studenţi la Academia de Poliţie trebuie să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
Unul dintre cele mai mari avantaje pentru studenţii Academiei de Poliţie este că li se asigură cazarea şi masa pe perioada de pregătire, iar la absolvire, majoritatea au un loc de muncă asigurat în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.