Aproximativ 3.400 de militari din 13 ţări, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa, vor participa, din a doua parte a lunii martie, la un amplu exerciţiu în Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea.
Forţele Navale Române au anunţat, miercuri, printr-un comunicat, că organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exerciţiul multinaţional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfăşoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării şi în zona costieră. Aproximativ 3.400 de militari şi reprezentanţi ai mai multor instituţii din sistemul naţional de apărare, precum şi din alte 12 state aliate şi partenere (Albania, Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia) vor desfăşura, în toate mediile de acţiune, activităţi complexe de antrenament.
“Peste 30 de nave militare ale Forţelor Navale Române, două nave militare ale Forţelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franţa, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia, 15 ambarcaţiuni rapide de intervenţie şi nave de patrulare ale instituţiilor din sistemul naţional de apărare, 57 de autovehicule militare şi alte capabilităţi de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detaşamente de forţe pentru operaţii speciale şi de scafandri de luptă de incursiune şi împotriva dispozitivelor explozive, specialişti în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară) şi plutoane de infanterie şi de paraşutişti militari vor executa secvenţele de instruire planificate de Forţele Navale Române”, au transmis Forţele Navale.
Sursa citată a menţionat că exerciţiul multinaţional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat şi condus de Forţele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucţie 2023, şi contribuie la promovarea iniţiativelor şi intereselor României în plan regional şi internaţional, precum şi la creşterea nivelului de interoperabilitate dintre forţele participante.
“De asemenea, exerciţiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinaţională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training şi eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). <<Sea Shield>> este un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate şi a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european”, se mai arată în comunicat.
Ceremonia de deschidere a Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 2023” se va desfăşura luni, 20 martie, în intervalul orar 10.00-11.00, în portul Constanţa, la Terminalul Pasageri, unde vor fi prezentate scopul, obiectivele, forţele participante şi modurile de desfăşurare ale exerciţiului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.