Aproape o sută de profesori din judeţul Vrancea au pichetat, marţi, timp de două ore, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de salariile mici şi de situaţia dezastruoasă în care a ajuns învăţământul românesc. Cadrele didactice spun că vor protesta şi miercuri, şi joi.
Potrivit liderului Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Vrancea, Constantin Ionescu, profesorii au luat decizia de a picheta sediul Prefecturii, după ce s-a renunţat la declanşarea unei grevei generale.
Cadrele didactice s-au adunat, începând cu ora 11.00, în faţa Prefecturii Vrancea, nemulţumite de salariile mici, dar şi de situaţia dezastruoasă în care a ajuns învăţământul românesc.
”E vorba de încadrarea pe grila de salarizare, a rămas la 2,21, bătaie de joc, Cenuşăreasa sistemului din România, cum a fost tot timpul şi aşa rămânem. Neacordarea celor 20 la sută la salariu de la 1 iulie, neplata dobânzilor câştigate în instanţă, tranşele din hotărârile judecătoreşti pe care trebuia să le primim anul acesta şi nu am primit niciun leu, toate acestea ne-au sos în stradă”, a declarat viceliderul SIP Vrancea, Aurel Şelaru.
Pe de altă parte, liderul SIP Vrancea, Constantin Ionescu, a declarat că proteste similare vor avea loc şi miercuri, şi joi, fără însă ca activitatea şcolară să fie afectată
”A intervenit din nou acel sentiment emoţional faţă de copii, ca demersurile noastre să nu-i afecteze pe ei, de aceea colegii noştri au decis să nu intrăm în grevă generală, dar pichetăm Prefectura, iar din septembrie 2017 reluăm acţiunile iar atunci chiar vom putea ajunge la grevă general”, a declarat Ionescu.
Peste 5.000 de profesori ieşeni afiliaţi la Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) au declanşat marţi o grevă de avertisment de două ore, cerând Guvernului să respecte promisiunile privind majorarea salariilor în domeniul educaţiei.
Liderul USIP Iaşi Laviniu Lăcustă, a declarat pentru News.ro că protestul are loc între orele 11.00 şi 13.00 şi că acţiunea se desfăşoară în toate şcolile unde există membri ai acestui sindicat.
"Profesorii au intrat la ore, dar nu sunt efectuate activităţi didactice. Sub nicio formă nu va fi permisă plecarea elevilor de la ore sau lăsarea acestora liberi”, a afirmat liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.
Potrivit acestuia, dreptul de a protesta este unul constitutional, în timp ce "ameninţările în astfel de momente nu sunt de dorit şi sunt descalificante”.
"Este incalificabil ca un ministru al Educaţiei să profereze ameninţări cu datul în judecată la adresa cadrelor didactice. Îi reamintim domnului ministru că greva este un drept constituţional pentru care au murit oameni în anul 1990“, a afirmat preşedintele USLIP Iaşi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.