Aproape 800 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală pe plajă în luna iulie, iar cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Eforie Nord şi Costineşti, iar cele mai puţine în Vama Veche şi la Corbu.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, în prima lună de la operaţionalizarea punctelor de prim ajutor pe litoral, pompierii au desfăşurat misiuni în urma cărora 769 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe plajă, în staţiunea Eforie Nord, unde au fost asistate medical 118 persoane, urmată de staţiunile Costineşti - 103 persoane, Jupiter - 63 persoane, Mamaia - 49 persoane, Vama Veche - 43 persoane, Corbu - 13 cazuri.
Totodată, echipajele de pe ambulanţele SMURD care deservesc cele opt puncte de prim ajutor (în staţiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Jupiter şi Vama Veche) au asistat medical 388 persoane, dintre care 313 au necesitat transportul la spital.
„Salvatorii care încadrează şenilatele existente pe litoral au desfăşurat 39 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecţiuni medicale în punctele de prim - ajutor existente pe plaje sau la ambulanţe, în vederea preluării şi transportării acestora către unităţile spitaliceşti, pentru investigaţii suplimentare. De asemenea, de la începutul anului până în prezent, 21 persoane au fost salvate de la înec din mare şi 3 persoane din lacuri”, se arată în comunicat.
Peste 300 de pompieri sunt la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral.
Totodată, pe raza întregului judeţ, în luna iulie, pompierii constănţeni au fost solicitaţi să acţioneze la 106 incendii, 7 solicitări asistenţă persoane descarcerate şi 82 alte intervenţii constând in 23 deblocări de uşi, 6 asigurări măsuri PSI, precum şi 53 solicitări de asistenţă medicală la accidente rutiere.
Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc şi vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului şi tehnicii existente la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate, motociclete SMURD).
Pentru creşterea gradului de siguranţă a constănţenilor şi a celor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele intens circulate din judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 24 puncte de lucru temporare. Astfel 11 sunt puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localităţile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor şi Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum şi în staţiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti şi Vama Veche şi Eforie Nord; opt sunt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanţe, şenilate şi motociclete SMURD, în staţiunile Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Jupiter şi Vama Veche; cinci sunt puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol şi Lacul Techirghiol.
De asemenea, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite ale autostrăzilor A2 şi A4, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.