Aproape 41.000 de pacienţi s-au prezentat, în acest sezon estival, la Unitatea de Primite Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, vara înregistrându-se o creştere de până la 4.000 de persoane lunar, faţă de restul anului. Recordul de prezentări a fost înregistrat în 11 august, când au fost consultaţi 536 de pacienţi. De asemenea, pe timpul verii, la 72 de persoane s-a confirmat că au consumat substanţe psihotrope.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful UPU Constanţa, Rodica Tudoran, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că un sfert din numărul total al celor prezentaţi la unitatea medicală au fost internaţi.

"Am avut 40.992 de prezentări în UPU în trei luni, de la 1 iunie până pe 31 august. Din cei aproape 41.000 de pacienţi, mai mult de 25 la sută s-au internat în spital, ceilalţi au fost rezolvaţi ambulator", a afirmat Rodica Tudoran.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a precizat că, dacă într-o lună normală la Urgenţe se prezintă aproximativ 11.000-11.500 de persoane, în timpul verii s-a ajuns la peste 15.000 de pacienţi într-o lună.

"În ianuarie avem 11.000 de prezentări, poate 11.500, într-o lună normală. În iunie am avut 12.040, în iulie au fost aproape 14.000 de prezentări, iar în luna august am avut 15.060 de pacienţi. Faţă de o lună normală de 11.000, este o creştere de patru mii de prezentări pe lună. Dacă nu greşesc, cred că e mai mult de 30 la sută ca număr de prezentare, brusc într-o lună, situaţie la care noi trebuie să facem faţă cu oamenii pe care îi avem şi în ianuarie angajaţi", a explicat şeful de la UPU.

Rodica Tudoran a menţionat că au fost zile în care în 12 ore s-au prezentat aproape 300 de pacienţi, în condiţiile în care cele mai multe unităţi de primire urgenţe din ţară au aproximativ 200 de prezentări pe 24 de ore.

"Sunt unităţi de primiri urgenţe în ţară care au 200 de prezentări pe 24 de ore. Noi am avut zile în care am avut 297 de prezentări de la 8 dimineaţa la 8 seara, pe 12 ore. Ca maxim de prezentări pe lunile de vară, am avut pe 11 august 536 de pacienţi. Iar înainte cu o săptămână au fost 535", a precizat Rodica Tudoran.

Ea a mai spus că, din cei aproape 41.000 de pacienţi, au fost internaţi 9.759, cele mai multe internări fiind realizate pe secţiile de pediatrie, ginecologie şi neurologie.

Şeful UPU a precizat că în timpul verii au fost testate pentru consum de substanţe psihotrope 261 de persoane, confirmându-se la 72 dintre acestea. 

"Am testat pentru consum de substanţe psihotrope în aceste trei luni 261 de pacienţi, pozitivi au fost 72. Aveam suspiciuni clinice că patologia lor este dată de consumul de psihotrope, iar 72 au fost depistaţi pozitiv. Ceilalţi aveau doar alcool", a menţionat Tudoran.

În Unitatea de Primire Urgenţe Constanţa sunt angajaţi 26 de medici, fiind câte 4-5 medici în fiecare tură în urgenţă, un medic se află pe SMURD-ul C de terapie intensivă mobilă, iar altul asigură activitatea la elicopterul SMURD, a precizat Rodica Tudoran.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că cele mai multe persoane prezentate la urgenţă în timpul verii au fost pe cod alb, albastru şi verde.

"Marea majoritatea a pacienţilor vin pe cod verde. Per total, din 41.000 de prezentări s-au internat 9.759, dintre care 2.331 de copii şi 7.428 de adulţi. Per total, am avut pe codul galben - 3.390 de persoane şi pe codul roşu sau resuscitare, cum îi spunem noi - 705. Restul pacienţilor sunt cei de cod verde, cod albastru şi cod alb", a spus managerul unităţii spitaliceşti.

El consideră că ar fi nevoie să existe centre de permanenţă care să preia pacienţii care nu sunt în stare gravă.

"Ar trebui să existe centre de permanenţă, alte structuri care să preia acest cod verde. Noi facem asistenţă medicală de urgenţă pentru pacienţii critici şi nu numai, dar nu suntem un ambulatoriu. Dacă dăm puţin timpul înapoi, şi nu trebuie să fim nostalgici, în toate staţiunile de pe litoral existau policlinici permanente, care nu mai există. Pentru o insolaţie şi pentru nişte dureri de burtă se duceau acolo şi erau rezolvaţi, nu într-un spital de urgenţă", a explicat Cătălin Grasa.

El a mai spus că din cauza numărul mare de prezentări apar nemulţumiri legate de timpii de aşteptare deoarece cadrele medicale preiau pacienţii în funcţie de gravitatea afecţiunilor. 

"Primii pacienţi care sunt preluaţi, indiferent de cât de mult ar aştepta cineva, sunt cei al căror risc vital este imediat, risc evaluat în triaj, cât şi pacienţii pentru care există un risc de agravare rapidă. Timpul petrecut de pacient în UPU depinde de timpii necesari pentru realizarea analizelor şi de consulturile necesare pentru stabilirea unei conduite terapeutice în spital sau în ambulator", a precizat managerul.

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa lucrează aproximativ 3.000 de angajaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.