Echipajele SMURD din Bucureşti-Ilfov, Bihor, Iaşi, Mureş şi Timiş pot transmite live imagini video de la locul intervenţiei către dispecerat, pe tabletele cu care sunt dotate autospecialele, cu ajutorul unei aplicaţii instalate de STS în cadrul unui proiect pilot. Astfel, medicul coordonator va putea face o mai bună şi mai rapidă evaluare a situaţiei. Ulterior, proiectul va fi extins în toată ţara.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a instalat o aplicaţie de videoconferinţă pe tabletele care sunt în dotarea maşinilor de intervenţie ale SMURD. Aplicaţia permite transmiterea de imagini video de la faţa locului către dispecerat, respectiv medicul coordonator, în scopul evaluării cât mai corecte şi mai rapide a situaţiei de la faţa locului.
Soluţia tehnică proiectată şi implementată de STS asigură totodată şi securizarea datelor, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de instituţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proiectul este unul pilot, pe aproximativ 300 de tablete pentru maşinile de intervenţie SMURD din zonele Bucureşti-Ilfov, Bihor, Iaşi, Mureş şi Timiş, urmând să fie extins la nivel naţional. În final, STS va implementa aplicaţia de videoconferinţă pe aproximativ 5.000 de tablete.
Conform sursei citate, aplicaţia funcţionează în regim live, nefiind stocate înregistrări în Sistemul 112, şi doar în zonele în care reţelele publice de comunicaţii mobile au capacităţi de trafic corespunzătoare.
"Practic, maşinile de intervenţie SMURD din cele cinci zone cuprinse în proiectul pilot sunt dotate cu o astfel de tabletă. În momentul în care echipajul ajunge la caz, completează fişa direct pe tabletă, apoi o transmite către unitatea de primiri urgenţe. În funcţie de natura cazului, la solicitarea medicului coordonator, echipajul poate transmite în timp real informaţii de la faţa locului către dispecerat, prin intermediul aplicaţiei instalate de STS pe tablete", scrie în comunicat.
STS va asigura, totodată, derularea sesiunilor de instruire a utilizatorilor finali ai Sistemului de Comunicaţii Video, respectiv personalul din echipele agenţiilor specializate de intervenţie medicală.
O primă instruire a personalului medical din cadrul SMURD care va utiliza aplicaţia a avut loc în 28 februarie şi s-a realizat în sistem de videoconferinţă, STS punând la dispoziţie comunicaţiile video între sediul central al instituţiei şi dispeceratele integrate ale proiectului pilot.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.