Reprezentanţii Apelor Române spun că unda de viitură de pe râul Jiu a ajuns în Gorj şi se deplasează către judeţul Dolj. Specialiştii estimează că debitul care va fi înegistrat vineri seară la Rovinari va ajunge în 13 ore în judeţul Dolj, la staţia de la Filiaşi, cu un nivel de 2,6 metri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii abundente de circa 175 l/mp la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, de pe râul Jiu, fenomen cea dus în această dimineaţă la depăşirea Cotei de Pericol la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag. Încă de la primele ore ale dimineţii echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursurile de apă”, se arată într-un comunicat al Apelor Române.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În zonă s-au înregistrat pagube importante. În localitatea Aninoasa, echipele Apelor Române intervin împreună cu cele ale ISU pentru evacuarea apelor din gospodăriile inundate.

”Subliniem că, în această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri. La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române Jiu care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor”, menţionează sursa citată.

Întreaga zonă s-a aflat sub avertizare Cod roşu de inundaţii, în intervalul orar 6.35 – 12.00, şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

Totodată, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj – Apele Române Jiu – au acţionat în mai multe zone riverane râului Jiu pentru a preveni şi diminua efectele inundaţiilor.

Astfel, dimineaţă Formaţia de Interventie Rapida a Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj a acţionat în zona Bumbeşti-Jiu (amonte) punând saci de nisip, dar şi pe râul Bistriţa, la Peştişani, cu un buldoexcavator pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursul de apă.

De asemenea, s-a acţionat cu resurse umane, materiale şi utilaje la groapa de gunoi a oraşului Târgu Jiu, viitura trecând şi rupând din dig, în zona CET, mal drept, aval de oraş. S.G.A Gorj foloseste piatra din stocul de apărare şi materiale pentru a interveni şi aplana cauzele inundaţiilor de aici.

Conform aceleaşli surse, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj este pregătit să intervină pe râul Jiu, aflat sub Cod portocaliu.

”Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu subliniază faptul că debitul ce va fi înregistrat la Rovinari astăzi, în jurul orei 17:00, se preconizează că va ajunge la staţia hidrometrică  Filiaşi, judeţul Dolj în aproximativ 13 ore, cu un debit de 515 metri cubi/secundă şi un nivel de 260 cm. Având în vedere datele actuale şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore, agenţii hidrotehnici Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire A Apelor Dolj - monitorizează permanent digurile, iar Formaţia Scaeşti este pregătită să intervină dacă situaţia o va impune cu un buldoexcavator intervenţie şi saci cu nisip. De asemenea, la nivelul judeţului Dolj, râul Jiu se află sub atenta supraveghere a personalului A.B.A Jiu  ţinând cont deprognoza elaborată de INHGA-CNPH, precum şi de compartimentul Prognoze Bazinale al instituţiei potrivit căreia în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi, variabile, cu tendinţă de creştere”, au mai transmis reprezentanţii Apelor Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.