Administraţia Naţională ”Apele Române” arată că, în Dobrogea, s-au înregistrat în ultimele 48 de ore cantităţi însemnate de precipitaţii, ajungând la 75 de litri pe metru pătrat la Tuzla şi chiar la 90 de litri pe metru pătrat, în localitatea 23 August. În schimb, patru secţiuni de râuri rămân secate, iar 650 de localităţi din Moldova sunt afectate de secetă, cele mai multe fiind în judeţul Botoşani. Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, vineri, de 2.700 mc/s şi vor ajunge la 2.300 mc/s în 5 septembrie, fiind sub media multianuală a lunii septembrie.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române” au transmis, vineri seară, că în ultimele 48 de ore, s-au înregistrat în Dobrogea precipitaţii însemnate cantitativ, fiind emise mai multe coduri, inclusiv roşu.
Astfel, precipitaţiile centralizate până vineri dimineaţă de la staţiile meteo şi posturile pluviometrice sunt: Mangalia - 48 l/mp, Nuntaşi - 75,5 l/mp; Tuzla - 75 l/mp; 23 August - 90 l/mp; Baia - 42 l/mp; Baraganu - 48 l/mp.
Totodată, vineri, pe râul Hamangia, la staţia hidrometrică Tulcea s-au înregistrat 42 l/mp, pe râul Teliţa, la staţia hidrometrică Poşta Constanţa - 30 l/mp, pe râul Slava, la staţia hidrometrică Ceamurlia - 30 l/mp.
În acelaşi timp, Dunărea, la staţia hidrometrică Cernavodă, are -1,14 metri şi mai are o rezervă de 48 de centimetri până la aplicarea treptei I de restricţii.
De asemenea, pe 36 de secţiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă pentru alimentarea populaţiei) se înregistrează fenomene de secare.
”Cele patru secţiuni de râuri (râul Sabar la staţia hidrometrică Poenari şi râul Glavacioc la staţia hidrometrică Crovu - Apele Române Argeş-Vedea; râul Bahlui la staţia hidrometrică Podu Iloaiei şi râul Miletin la staţia hidrometrică Şipote - Apele Române Prut-Bârlad) rămân complet secate”, au arătat specialiştii de la ”Apele Române”.
Totodată, pe râul Prut, la staţia hidrometrică Fălciu, din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad, se înregistrau pe parcursul zilei de joi precipitaţii de 41,5 l/mp.
”Chiar dacă nu ajungem la nivelul secetei din 2022, când în aceeaşi perioadă erau peste 700 de localităţi, regiunea Moldovei rămâne în continuare cea mai afectată (650 de localităţi din care 268 se află în judeţul Botoşani). Aici, 18 acumulări mici din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad au grad de umplere sub 50%, dintre care amintim: Pârcovaci-Iaşi, Soleşti-Vaslui, Hâlceni-Iaşi, Mănjeşti, Cuibu Vulturilor, Pereschiv, Puscaşi, etc. Coeficientul de umplere la nivel naţional este de aproape 75% faţă de cât era în 2022 în aceeaşi perioadă, respectiv de 70%”, au adăugat aceştia.
Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, vineri, de 2.700 mc/s şi vor ajunge în jurul valorii de 2.300 mc/s în 5 septembrie, fiind sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
”Până în prezent, am suplimentat debitele evacuate din acumularea Siriu - Apele Romane Buzău-Ialomiţa - de la începutul lunii mai asigurând 150 milioane de metri cubi de apă pentru localităţile din aval, dublu faţă de cât a fost reglementat iniţial. Cu aprobarea colegilor din Republica Moldova, am suplimentat debitele evacuate din acumularea Stânca-Costeşti (dublu faţă de debitul care intră în acumulare) asigurând apă pentru irigaţii în judeţul Vaslui. De asemenea, am finalizat conducta prizei de apă asigurând resursele de apă în judeţul Botoşani, atât pentru alimentarea populaţiei cât şi pentru irigaţii”, au precizat reprezentanţii ”Apele Române”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.