Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au închis restaurantul Elisabeta din Bucureşti, unde au loc şi spectacole de teatru, şi au descoperit în urma controlului că unitatea nu avea autorizaţie de la Primărie şi nici avize de la Pompieri şi de la Direcţia de Sănătate Publică. De asemenea, echipele de control au găsit mizerie şi mucegai în mai multe zone ale localului, scările de acces erau rupte, tavanul prezinta infiltraţii, erau fire electrice neizolate corespunzător, erau folosite produse nesigure, fără elemente de identificare, iar mai multe produse congelate erau ţinute la temperatura mediului ambiant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
ANPC a anunţat, vineri, că reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Sector (CPCS) 5 a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic SC Zamorex Bucuresti SRL (Restaurant Elisabeta), din Bucureşti, care derulează activităţi de alimentaţie publică şi spectacole. 
Pentru abaterile constatate, operatorul economic a fost amendat cu 20.000 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare 57 de kilograme de produse alimentare neconforme. 
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
De asemenea, ANPC a decis închiderea temporară a unităţii, până la remedierea deficienţelor şi va fi făcută propunere de închidere a restaurantului pe o perioadă de până la şase luni. 
”Este inadmisibil ca un restaurant care funcţionează în inima Capitalei să prezinte asemenea nereguli grave şi o totală lipsă de respect faţă de siguranţa consumatorilor!  Faptul că unii operatori economici ignoră norme esenţiale de igienă şi securitate este revoltător.  Nu putem şi nu vom tolera astfel de practici! Vom lua măsuri drastice şi exemplare pentru a proteja sănătatea consumatorilor, iar cei responsabili vor suporta cele mai aspre sancţiuni pe care le prevede legea, pentru astfel abateri” – a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.
Comisarii ANPC au constatat că operatorul economic nu a putut pune la dispoziţia echipei de control autorizaţia de funcţionare emisă de Primărie, avize DSP şi ISU.
Ei au descoperit că scările de acces erau rupte sau deteriorate, tavanul cu infiltraţi, vopseaua era exfoliată,erau  praf şi impurităţi. 
 
Alte nereguli au fost: pereţi laterali murdari, cu zone de tencuială căzută si praguri deteriorate, paviment cu ciobituri, crăpături şi acumulare de impurităţi, fire electrice neizolate corespunzator şi tubulatura încărcată de praf şi grăsime, folosirea unor hote cu acumulări de grăsime şi a unei plite cu strat gros de grăsime şi arsură, ⁠utilizarea unui utilaj abatitor neîntreţinut, cu mucegai, ⁠folosirea unor aparate de aer conditionat cu grad de uzură avansat, ⁠utilizarea unor spaţii frigorifice (congelare) neigienizate, cu chedere cu mucegai, cu grilajele cu acumulare de gheaţă în strat gros, ⁠folosirea unor tăvi de coacere şi recipiente pentru gătit cu grad avansat de uzură, utilizarea unei camere frigorifice de depozitare deterorată şi neigienizată, cu praguri rupte, cu strat gros de murdărie, paviment cu vopsea exfoliată, cu zone de lichid scurs, provenit de la produsele congelate.
 
Echipele de control au mai descoperit că erau depozitate materii prime decongelate în contact direct cu pavimentul; ⁠existenţa unui miros greu, înţepător, în tot spaţiul tehnologic, depozitarea unor produse congelate (îngheţată, papanaşi, gogoşi de profiterol) la temperatura mediului ambiant, ⁠folosirea unor materii prime - produse nesigure - fără elemente de identificare, depozitate în spaţii neigienizate, utilizarea unor semipreparate (paste fierte şi congelate), fără a respecta indicaţiile recomandate de producător, respectiv aceea de a fi consumate imediat după gătire.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.