ANPC a dat amenzi în valoare de 570.000 de lei, după controale la firme care produc şi comercializează cozonaci / Comisarii au găsit produse expirate, mizerie, furnici şi larve în unele zone de producţie / Patru unităţi, închise temporar
ANPC a dat amenzi în valoare de 570.000 de lei, după controale la firme care produc şi comercializează cozonaci / Comisarii au găsit produse expirate, mizerie, furnici şi larve în unele zone de producţie / Patru unităţi, închise temporar
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au făcut, la nivel naţional, controale la firme care comercializează şi produc cozonaci şi au dat amenzi în valoare de 570.000 pentru neregulile constatate. Echipele de control au descoperit, printre altele, produse expirate, mizerie, prezenţa unor furnici şi larve în zona de producţie.
ANPC a transmis, printr-un comunicat de presă, că au fost făcute controale, la nivel naţional, pentru verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie, cum ar fi cozonaci, pască, prăjituri.
Comisarii ANPC au descoperit mai multe nereguli, printre care: produse fără termen de valabilitate pe etichetă, produse expirate, folosirea unor tăvi şi cuptoare neigienizate corespunzător şi a unor ingrediente cu termen expirat, vânzarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare- caracterizare sau a unora cu ambalaj deteriorat.
De asemenea, echipele de control au mai găsit cutii cu produse depozitate necorespunzător, pe paviment, şi creme depozitate în găleţi de plastic, refolosite.
Echiple de control au mai constatat: utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate, folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate, lipsa informaţiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă, comercializarea unor produse cu stare termică schimbată.
Alte deficienţe au vizat modul de etichetare a cozonacilor - fără informaţii despre condiţiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului, prezenţa, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantităţi masive de praf, nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător, existenţa, în spaţiul de producţie propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi), lipsa documentelor justificative pentru prezenţa mărfii la vânzare.
În urma celor 90 de acţiuni de control, în toată ţara, au fost date amenzi în valoare totală de 570.000 de lei.
Totodată, comisarii ANPC au decis închiderea temporară a patru unităţi, până la remedierea deficienţelor şi au propus închiderea unei unităţi pentru cel mult şase luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.