Deţinuţii din mai multe penitenciare continuă protestele începute săptămâna trecută, luni fiind zece deţinuţi din şapte unităţi care refuză masa şi trei, toţi din acelaşi penitenciar, care protestează pe acoperişul secţiei de cazare, a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unei evaluări făcute de ANP, luni, la ora 12.00, din cei 28.298 de deţinuţi, 10 erau în refuz de hrană, aceştia executând pedepsele privative de libertate în şapte penitenciare.

De asemenea, trei deţinuţi protestează pe acoperişul unei secţii de cazare dintr-un penitenciar.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Activităţile specifice unităţilor de detenţie se derulează în condiţii normale”, a precizat ANP.

Numărul deţinuţilor care protestează, nemulţumiţi de condiţiile din penitenciare, printre care supraaglomerarea şi serviciile medicale, a scăzut faţă de săptămâna trecută. Vineri, erau în refuz de hrană aproximativ 750 de deţinuţi din 13 penitenciare, iar 10 erau pe acoperişurile secţiilor de deţinere.

Proteste au fost în penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea-Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Brăila, Bistriţa, Bucureşti – Rahova, Bucureşti – Jilava, Tulcea, Bacău, Deva, Târgu Mureş, Arad şi Mărgineni. În unele unităţi a fost alarmat personalul şi s-a cerut sprijinul jandarmilor şi al pompierilor, pentru că unii deţinuţi au incendiat mai multe haine şi le-au aruncat de la ferestrele celulelor. În alte unităţi, deţinuţii aflaţi în spaţiile exterioare îngrădite ale penitenciarelor au lovit cu sticle din plastic în gardul metalic şi au scandat că vor condiţii mai bune, iar alţii au scos la geamuri un cearşaf pe care scria: "Greva foamei", "Noi nu avem viaţă” şi "Vrem dreptate”.

Potrivit ANP, principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

În urma acestor proteste, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, vineri, că, de la 1 august, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va avea un nou director, în persoana lui Marius Vulpe, actualul director al Penitenciarului Iaşi, deoarece fostul director al ANP, Claudiu Bejan, va ieşi la pensie începând cu aceeaşi dată.

Ministrul Justiţiei vrea să prezinte Parlamentului, la începutul sesiunii din septembrie, un pachet legislativ pe tema situaţiei din penitenciare care va cuprinde măsuri privind dreptul la muncă, creşterea normei de hrană şi reinserţia socială, fiind de părere că amnistierea sau graţierea nu sunt soluţii pentru România. Raluca Prună spune că îşi doreşte ca, în toamnă, pachetul de măsuri administrative şi legislative să aduca o stare de normalitate pentru deţinuţi.

Penitenciarele din România au depăşit cu 50 la sută capacitatea maximă de cazare prevăzută de normele CEDO, care stabilesc un spaţiu de minim patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut, astfel că, deşi camerele de deţinere din sistemul penitenciar ar putea să cazeze maxim 18.820 de deţinuţi, în prezent sunt în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) 28.317 de deţinuţi, arată rapoarte oficiale solicitate de News.ro.

Cel mai aglomerat este Penitenciarul Iaşi, unde numărul deţinuţilor este mai mare decât dublul capacităţii, cu un indice de ocupare de 217 la sută. Aici, suprafaţa penitenciarului ar permite cazarea unui număr de 699 de persoane cu un spaţiu de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut. La Iaşi, însă, sunt ţinuţi 1.520 de deţinuţi. Penitenciarul din Iaşi a fost şi locul unde s-au înregistrat primele revolte ale deţinuţilor. 

Următorul pe lista penitenciarelor supraaglomerate este cel din Craiova. Aici, spaţiul ar permite cazarea unui număr de 531 de deţinuţi, însă se află în custodie 1.120 de persoane, arată documentele ANP, astfel că indicele de ocupare este de 210 la sută.

Aglomeraţie este şi în Penitenciarul Jilava. Indicele de ocupare este de 207 la sută, fiind spaţiu pentru 661 de deţinuţi, însă sunt cazate în secţiile de deţinere 1.370 de persoane condamnate.

De două ori mai mulţi deţinuţi decât capacitatea maximă sunt şi la secţia exterioară a Penitenciarului Poarta Albă de la Valul Traian. Aici ar fi loc pentru 272 de deţinuţi, însă sunt cazaţi 544. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.