Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere, luni, Camerei Depitaţior să urgenteze adoptarea legii care poate duce la prevenţia şi combaterea hărţuirii sexuale şi face apel la MInisterul Educaţiei ca, după adoptarea legii, să modifice ordinul nr. 6869/2024, astfel încât sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile de către comisiile de etică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Joi, 03.10.2024, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 6869/2024 ce reglementează noul regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară. Având în vedere cazurile de abateri de la normele de etică universitară semnalate în spaţiul public, necesitatea creării unui cadru legislativ clar privind sesizarea şi sancţionarea acestora este incontestabilă. ANOSR a abordat dintotdeauna o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcare a acestor norme, raţionament pentru care federaţia s-a poziţionat ferm împotriva oricăror acţiuni ce contravin principiilor de etică şi integritate academică, inclusiv împotriva celor ce privesc hărţuirea şi hărţuirea sexuală”, a transmis, luni, organizaţia, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, pentru a putea preveni şi combate fenomenele de hărţuire şi hărţuire sexuală la nivelul sistemului de învăţământ superior, ANOSR a solicitat factorilor de decizie de la nivel naţional, încă din data de 07.08.2024, reglementarea posibilităţii membrilor comunităţii universitare de a formula sesizări în mod anonim.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilităţii de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică. Atragem atenţia asupra faptului că, deşi procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce priveşte urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenţilor din România, solicită membrilor Camerei Deputaţilor, proiectul fiind în competenţa sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze iniţiativa şi să o adopte cu celeritate”, a mai transmis organizaţia.

Studenţii fac apel şi Ministerul Educaţiei ca, după finalizarea procesului de adoptare şi publicare în Monitorul Oficial a proiectului de lege, să modifice ordinul nr. 6869/2024, astfel încât sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile de către comisiile de etică.

”Cu toate acestea, actul normativ conţine propuneri ale federaţiei înaintate ministerului, încă din perioada de transparenţă decizională a actului normativ, ce contribuie la îmbunătăţirea siguranţei studenţilor din instituţiile de învăţământ superior”, au mai transmis studenţii.

Aceştia se referă la:

●  Reglementarea obligaţiei comisiilor de etică universitară de a informa studenţii cu privire la rolul şi prevederile legale incidente eticii şi deontologiei universitare;

●  Introducerea necesităţii instituţiilor de învăţământ superior de a publica pe site-ul instituţiei componenţa comisiei de etică, precum şi toate informaţiile necesare cu privire la modalitatea de sesizare a acesteia;

●  Introducerea necesităţii instituţiilor de învăţământ superior de a organiza prezentări pentru membrii comunităţii universitare cu privire la etica şi deontologia universitară;

●  Clarificarea dreptului comisiilor de etică de a se autosesiza pentru analizarea şi soluţionarea abaterilor de la normele de etică şi deontologie universitară;

●  Reglementarea faptului că victimele care au făcut obiectul formelor de abuz sau hărţuire pot beneficia de sprijin specializat din partea instituţiei de învăţământ superior.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.