Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că elevii care din motive medicale vor participa la etapa specială a examenelor finale - Evaluare Naţională sau Bacalaureat - şi care au susţinut una dintre probe în prima etapă nu vor susţine din nou acea probă. Ea a arătat că absolvenţii de clasa a VII-a nu vor fi prejudiciaţi în ceea ce priveşte admiterea la liceu, aceasta având loc după încheierea etapei speciale a Evaluării Naţionale.
"Ceea ce vreau să spun foarte clar pentru elevi şi pentru părinţi este faptul că la etapa specială organizată fie pentru Evaluarea Naţională, fie pentru examenul de Bacalaureat probele se recunosc dacă cumva elevul a participat la una dintre ele. Deci este foarte important să ştie elevul şi părintele că nu va mai relua, dacă deja a susţinut prima probă de Limba şi literatura Română, să spunem, pe 15 iunie la Evaluarea Naţională şi la proba naţională să spunem că are 37,3 şi este recomandat să meargă la mediul de familie să vadă care este problema medicală, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea şi proba de limba română”, a declarat Monica Anisie, duminică, la Digi 24.
Ministrul Educaţiei a precizat că această prevedere este stipulată în ordinul pe care l-a aprobat privind modul de desfăşurare a examenelor, arătând că "nu putem să supunem copiii la o altă probă, dacă deja au realizat-o în etapa anterioară”.
Ministrul Educaţiei a arătat, de asemenea, că elevii care vor susţine Evaluarea Naţională în a doua etapă, cea specială, nu vor fi în niciun fel prejudiciaţi în ceea ce priveşte admiterea la liceu, întrucât probele din a doua sesiune se vor încheia în 4 iulie, iar prima etapă de admitere la liceu a fost programată pentru 10 iulie. Elevii care vor să se înscrie la un liceu din alte judeţ o pot face online, a mai precizat ministrul.
Întrebată cum se va desfăşura examenul, Anisie a răspuns că se vor păstra măsurile de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2, însă a menţionat că până la 15 iunie, conform legii privind starea de alertă, este obligatorie purtarea măştii de protecţie în spaţiile interioare. Ea a adăugat că în unităţile de învăţământ în care se vor organiza examene, pe parcursul acestora, se vor afla cadre medicale.
Anisie a precizat că 70 la sută dintre elevi au participat la programele de pregătire pentru examenele finale.
Anisie a afirmat că niciodată nu a fost luată calcul ipoteza de a se renunţa la organizarea acestor examene, aşa cum nu a fost niciodată o opţiune aceea de a suspenda anul şcolar.
Ministrul Educaţiei a menţionat că şi în ceea ce priveşte admiterea la universităţi calendarele se vor face după ce se va încheia etapa specială a Bacalaureatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.