În ultimii doi-trei ani, Victor s-a confruntat cu diverse probleme digestive, inclusiv constipaţie, arsuri la stomac şi dificultăţi în a merge la toaletă. A încercat să îşi îmbunătăţească alimentaţia şi a efectuat câteva analize de sânge, ale căror rezultate nu indicau nicio anomalie, însă simptomele nu doar că nu au dispărut, dar au fost însoţite şi de dureri abdominale, cefalee şi dureri musculare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acesta a realizat că informaţiile găsite pe internet nu îl ajutau, astfel că a decis să se adreseze unui specialist. S-a programat la Dr. Manuela Gânsac, medic specialist Ecografie 3D şi Medicină internă, din cadrul Hyperclinicii MedLife Titan, unde, după un consult detaliat şi o ecografie abdominală, a aflat că, din punct de vedere fizic, nu avea nicio problemă majoră, iar simptomele sale erau de fapt rezultatul stresului acumulat la locul de muncă şi al unei stări de anxietate, care se manifestau prin simptome fizice.

Dr. Manuela Gânsac subliniază că, în prezent, un număr semnificativ de pacienţi ajung să-şi manifeste afecţiunile în mod similar. „Cazuistica s-a schimbat faţă de anii facultăţii. Pacienţii au acum acces la o cantitate vastă de informaţie, dar nu întotdeauna ştiu cum să o interpreteze corect. Mulţi ajung la medic după ce şi-au autodiagnosticat diverse afecţiuni grave pe baza unor simptome minore, ceea ce face ca adesea să supraaprecieze situaţia. Rolul meu este să le explic că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de grave pe cât par”.

La Medicină Internă, pacienţii vin cu orice patologie

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totuşi, este bine că pacienţii se prezintă la medic chiar şi aşa. Uneori, problemele lor sunt reale şi unii nici nu ştiu cărei specialităţi să se adreseze, aşa că, adesea, primul care vede bolnavul este medicul internist: „Practic, la Medicină Internă omul vine cu orice patologie. De multe ori vin pacienţii pentru că nu ştiu la ce specialitate să se adreseze şi vin pentru îndrumare. Foarte mult văd patologii digestive, începând de la intestinul iritabil şi tulburările funcţionale intestinale, până la patologii severe, dar şi patologii cardiace, respiratorii sau articulare”.

Probabil că acest lucru se corelează şi cu faptul că dr. Gânsac face şi ecografie abdominală (află aici când este recomandată şi cum te pregăteşti), aşa că unii pacienţi se programează de la bun început atât pentru consultaţie, cât şi pentru ecografie abdominală. „Sunt mulţi care vin pentru evaluarea generală a stării de sănătate, gândindu-se că Medicina Internă are o vedere de ansamblu a omului şi nu se concentrează doar pe o problemă cardiacă, respiratorie, articulară etc. Pacienţii nu se prezintă la medic neapărat ştiind care că au o problemă cronică de care trebuie să aibă grijă, ci pentru că au o serie de îngrijorări”, adaugă specialista.

Orice boală poate să apară la orice vârstă

Chiar dacă în cărţile de medicină este amintit faptul că anumite boli apar cu precădere la persoanele de 50-70 de ani, dr. Manuela Gânsac atrage atenţia că multe boli grave sunt diagnosticate acum şi la tineri. Acest lucru se întâmplă şi pentru că „s-a schimbat mult medicina prin creşterea capacităţii de diagnosticare a medicilor, dar şi prin adresabilitatea mai mare a pacienţilor la controale şi analize. Dacă înainte pacienţii mureau de «bătrâneţe», aşa cum era crezut în mentalul colectiv, acum au un diagnostic clar al uneia sau mai multor boli, ceea ce face să pară că acum există mult mai multe boli decât în trecut. Acest lucru nu este neapărat adevărat, ci doar sunt mult mai mult diagnosticate bolile”.

În ceea ce-i priveşte pe seniori, doctoriţa spune că se bucură să consulte numeroşi pacienţi de peste 85 de ani, care sunt în putere datorită evoluţiei medicamentelor, medicinii şi capacităţii de diagnosticare, ceea ce duce la prelungirea vieţii şi, automat, la creşterea proporţiei de pacienţi vârstnici. Astfel, în urmă cu 20 de ani, nu erau atât de mulţi pacienţi foarte în vârstă.

În bolile digestive, ecografia este prima investigaţie

Chiar dacă încă din etapa de anamneză medicul suspectează o anumită problemă de sănătate, dr. Gânsac recunoaşte că examenul ecografic o ajută în acurateţea punerii diagnosticului, pentru că sunt cazuri în care are surpriza să descopere cu totul altceva decât bănuise iniţial. „Alteori se confirmă exact ce am gândit eu după anamneză, dar şi în acest caz tot este de ajutor ecografia, pentru că avem confirmarea diagnosticului”, explică dr. Gânsac şi adaugă: „Am avut de multe ori situaţii de pacienţi asimptomatici, veniţi pentru ecografii de rutină, la care am avut surpriza unor diagnostice grave. Recomand tuturor ca măcar la doi ani să vină la medic pentru o ecografie abdominală de rutină, chiar dacă se simt foarte bine”.

În privinţa pacienţilor care vin cu teamă la medic, dr. Gânsac încearcă să-i liniştească, în primul rând pentru că ecografia în sine nu are contraindicaţii (se poate efectua oricât de des şi foloseşte ultrasunete, deci nu iradiază şi nu este periculoasă) şi, în al doilea rând, pentru că mulţi au îngrijorări neîntemeiate: „Cea mai mare teamă în ziua de azi este cancerul (află care sunt simptomele şi semnalele de alarmă), iar aceasta provine tot din faptul că pacientul caută imediat online orice simptom, iar acolo găseşte o lungă listă de boli probabile care ar cuprinde şi simptomul respectiv, printre care, evident, se găseşte şi cancerul!

Ce-i drept, doctoriţa este de părere că nici mass-media nu ajută, pentru că se „publică foarte multe cazuri de pacienţi cu boli severe, de morţi subite la tineri aparent sănătoşi sau la vedete, ceea ce bineînţeles plantează ideea potrivit căreia oricine poate să păţească la fel, iar de aici cercul vicios anxietate-somatizări”. Există însă şi situaţia inversă: „Sunt mulţi pacienţi care, după ce află că nu au cancer, aproape că nici nu mai ascultă diagnosticul real şi recomandările; important este ca au scăpat de stresul cel mare.”

Un medic bun trebuie să fie şi un bun psiholog

Rolul medicului trebuie să fie şi un bun psiholog, mai ales dacă medicul este internist, crede dr. Manuela Gânsac. Medicul trebuie să înţeleagă temerile pacientului şi să le ia în serios, să încerce să-l liniştească (evident, acolo unde nu este nicio problemă gravă) şi să aibă răbdare, să vorbească cu pacientul şi să-i explice pe înţelesul lui ce are şi ce nu are.

Dacă la începutul carierei vedeam o boală sau un dosar medical şi de multe ori nu ţineam minte numele pacientului, timpul m-a făcut să încerc să îmi apropii oamenii, să îi cunosc, să fiu interesată de povestea lor de viaţă şi de modul lor de a gândi. Am în minte câţiva pacienţi de care-mi aduc aminte cu drag pentru că mi-au plăcut ei ca oameni; am învăţat, la rândul meu, multe de la ei, nu neapărat chestiuni medicale şi nu neapărat pentru ca au fost vreun caz medical deosebit”.

„Nu exista boală, există bolnavi”

Dr. Manuela Gânsac este adepta zicalei clasice din medicină, „Nu exista boală, există bolnavi”, ceea ce înseamnă că fiecare pacient este unic. Astfel, „este important să îngrijim pacienţii şi să le facem recomandări conform ghidurilor de practică medicală în vigoare, dar, în acelaşi timp, trebuie să respectăm şi particularităţile pacientului. Aşa că mă străduiesc ca recomandările făcute pacientului să se adreseze doar lui. Mă feresc de generalizări, desigur, în limitele ghidurilor de practică”, spune specialista în Medicină Internă şi subliniază că „nu există recomandări generale, aplicabile la toata lumea ; totul se individualizează în funcţie de cazul medical”.

Recomandările oferite de medicul specialist în Medicină Internă pleacă de la cele legate de stilul de viaţă sănătos (află aici ce este medicina stilului de viaţă), legate de medicaţia pe care trebuie să o ia pacientul (de ce este indicat tratamentul respectiv, ce se întâmplă dacă nu îl ia, care sunt riscurile), dar de alte consulturi de specialitate pe care trebuie să le facă persoana respectivă, eventuale alte investigaţii sau chiar necesitatea unor intervenţii chirurgicale. Explicaţiile însă trebuie oferite în funcţie de fiecare om, de nivelul de pregătire, de capacitatea de înţelegere sau chiar de firea omului. „Nu este suficient să îi dai reţeta şi să-i spui «luaţi o pastilă din aceasta seara“, exemplifică dr. Gânsac şi adaugă: „Trebuie să ne ferim de abundenţa de termeni tehnici medicali”.

Dar cele mai importante recomandări oferite de medic se leagă de modificarea stilului de viaţă în sensul unei vieţi mai sănătoase. „În ziua de azi, prevenţia este importantă în orice specialitate. De fapt, cred că medicina în general se îndreaptă mult în direcţia prevenirii bolilor, nu doar a tratării lor. Am început să înţelegem factorii de risc favorizanţi ai bolilor şi, atât noi, cât şi pacienţii, trebuie să înţelegem că, în anumite situaţii, dacă putem corecta aceşti factori, nu mai este nevoie de tratamente.” În plus, medicina merge mult în sensul diagnosticării precoce a bolilor de multe ori când pacientul este asimptomatic, aşa că vechiul principiu „Dacă nu te doare nimic, nu are sens sa mergi la medic” nu se mai aplică. Şi pacienţii au devenit conştienţi de asta. În acest sens, dr. Manuela Gânsac ne reaminteşte tuturor că ar trebui să mergem măcar o dată pe an la medic pentru un examen general, un set de analize, o ecografie abdominală, un consult ginecologic în cazul femeilor. De asemenea, specialista recomandă o ecografie tiroidiană măcar o dată, pentru că nodulii tiroidieni nu dau simptome, o radiografie pulmonară, şi o electrocardiogramă, deopotrivă chiar şi în lipsa simptomelor.

***

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient. Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.MedLife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.