Producătorul global de sisteme terestre Otokar din Turcia şi compania românească de stat Romtehnica, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale, au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II către Ministerul Apărării Naţionale din România. Cea mai mare parte din autovehiculele COBRA II 4x4 vor fi fabricate în România.
”Producătorul global de sisteme terestre Otokar şi CN Rmtehnica SA, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale, au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II către Ministerul Apărării Naţionale din România. Conform contractului, cea mai mare parte din autovehiculele COBRA II 4x4 vor fi fabricate local, în România”, anunţă compania.
n data de 27 noiembrie 2024, Otokar a semnat contractul prin care Ministerului Apărării Naţionale din România a atribuit companiei furnizarea a 1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II la o valoare de aproximativ 857 milioane euro fără TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform contractului, primele 278 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor COBRA II vor fi produse în Turcia, iar celelalte 781 vor fi fabricate în România. Livrările sunt planificate să fie realizate în loturi, pe parcursul a 5 ani, începând cu ultimul trimestru al lui 2025. Licitaţia include, de asemenea, unele servicii integrate de sprijin logistic, pe lângă cele 1.059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor.
Otokar a depus, în 20 martie 2024, oferta în cadrul procedurii de achiziţie de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip uşor, iniţiată de compania C. N. Romtehnica SA, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale. În urma finalizării etapelor de calificare, de evaluare tehnică, de testare şi de evaluare a ofertei financiare, la data de 4 octombrie 2024, Otokar a fost înştiinţat ca fost declarat câştigător a procedurii de achiziţie.
Autovehiculul 4x4 tactic blindat COBRA II 4x4, produs de Otokar, este utilizat în mod activ de peste 20 de utilizatori din 13 ţări.
”Ca un rezultat al celor aproape 40 de ani de experienţă a Otokar şi a capacităţi demonstrate de producţie în industria de apărare, COBRA II este proiectat ca o platformă modulară care poate fi dezvoltată pentru diferite cerinţe de misiune. Începând cu 2013, COBRA II a fost proiectat şi produs în mai mult de 30 de versiuni diferite, în conformitate cu cerinţele şi nevoile utilizatorilor săi. Autovehiculul COBRA II care a fost oferit la licitaţie de Otokar, va fi, de asemenea, special echipat în conformitate cu cerinţele tehnice şi tactice ale Ministerului Apărării din România. În plus faţă de mobilitatea sa superioară, COBRA II oferă protecţie ridicată împotriva ameninţărilor balistice, a minelor şi a dispozitivelor explozive improvizate. COBRA II este potrivita pentru integrarea unei game largi de opţiuni de arme şi echipamente de misiune”, arată compania.
Otokar a fost înfiinţată în 1963, într-un moment în care iniţiativele de industrializare şi modernizare erau lansate în Turcia. Cu o suprafaţă de producţie de 552.000 mp în Arifiye, Sakarya, şi cu peste 3.500 de angajaţi, Otokar oferă soluţii adaptate nevoilor clienţilor săi folosind propria tehnologie, design şi aplicaţii. Otokar proiectează şi produce diverse tipuri de vehicule tactice blindate 4x4, 6x6, 8x8, autovehicule blindate pe şenile, autovehicule fără pilot şi sisteme de turele în industria de apărare. Otokar, care se numără printre furnizorii de autovehicule militare ai NATO şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite încă din anii 1980, are mai mult de 33.000 de autovehicule militare în inventarul a peste 60 de utilizatori din mai mult de 40 de ţări.
Otokar face parte din Koç Group (BIST: KCHOL), unul dintre cele mai mari grupuri din Turcia şi din regiune, cu aproape 90 de companii, aproape 120.000 de angajaţi şi peste 10.000 de dealeri, agenţii şi servicii post-vânzare. Veniturile combinate ale grupului reprezintă aproape 8% din PIB-ul Turciei, în timp ce volumul exporturilor sale se ridică la 7% din volumul total al exporturilor Turciei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.