Personalul TESA din domeniul sanitar afirmă că o majorare procentuală ”în bloc” pentru toţi angajaţii din sănătate ar duce la perpetuarea unor inechităţi salariale şi i-ar avantaja tot pe acei angajaţi care au deja salarii mari. ”Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare”, susţin angajaţii TESA din spitale, în contextul negocierilor privind majorarea salariilor în sectorul sanitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentanţii angajaţilor TESA (tehnic, economic, servicii auxiliare) din sistemul sanitar subliniază ”importanţa unei abordări echitabile şi nediscriminatorii” în cadrul negocierilor privind majorările salariale din sănătate, arătând că, în ultimii şapte ani, personalul TESA ”a fost cel mai afectat de inechităţile salariale, fiind adesea neglijat”.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare. Astfel personalul TESA trebuie în fapt să recupereze din decalajul salarial faţă de personalul medico-sanitar, iar în acest fel să se facă un prim pas care să reducă din discriminarea salarială şi profesională”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate.
 
Angajaţii pe posturi auxiliare din domeniul sanitar susţin că majorarea salariilor cu acelaşi procent în acest domeniu i-ar avantaja tot pe cei care au deja venituri mari. 
 
”Atragem atenţia că majorarea procentuală, în bloc, are si un dezavantaj major: favorizează creşterea mai mare a celor cu salariile mai mari, în timp ce exact cei care ar avea nevoie disperată de o creştere salarială, cei cu salariile cele mai mici din sănătate, vor avea creşterea cea mai mică. Cu alte cuvinte, nu este o măsură care avantajeze in primul rând pe cei cu salariile mai mici. Credem că este esenţial ca noua lege a salarizării să abordeze aceste probleme în mod explicit”, se mai arată în documentul citat.
 
Sindicaliştii TESA consideră că este nevoie de un nou cadru legal ”care să asigure o distribuţie echitabilă a resurselor şi să recunoască contribuţia valoroasă a tuturor angajaţilor din sectorul sănătăţii” şi fac apel la toţi factorii de decizie ”să ia în considerare aceste aspecte în discuţiile şi negocierile care vor urma, astfel încât până la sfârşitul trimestrului 1 al acestui an să se ia cele mai bune măsuri, în primul rând în favoarea personalului cel mai discriminat din sănătate”.
 
”Sănătatea naţiunii noastre depinde de toţi angajaţii din sănătate - nu doar de medici şi asistente, ci şi de personalul TESA, personalul BBC, personalul auxiliar-sanitar şi alte categorii de personal care împreună joacă un rol crucial în funcţionarea eficientă a sistemului nostru de sănătate”, se mai arată în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.