Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumologie "Marius Nasta” şi ai Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş” din Capitală au protestat joi în faţa celor două unităţi medicale, fiind nemulţumiţi de reducerea sporurilor, care înseamnă o scădere a veniturilor lunare de până la 1.300 de lei, mai ales în cazul asistenţilor şi al infirmierilor. Liderii sindicali ai celor două unităţi au mers la discuţii la Ministerul Sănătăţii, însă nu au ajuns la niciun rezultat.
La Institutul "Marius Nasta", câteva zeci de cadre medicale - asisten'i şi infirmieri - au protestat pentru a doua zi consecutiv, scandând "Demisia" şi "Vrem sporul înapoi", nemulţumiţi că, deşi lucrează în condiţii de risc maxim, cu pacienţi bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, le-a fost redus sporul de risc, de la 100% la 54%.
"Protestăm pentru că sporul a scăzut foarte mult. Cred că e echitabil să ne strângem cu toţii la masă şi să rezolvăm acest conflict, vom face în fiecare zi grevă până la greva generală. Cerem demisia doamnei ministru dacă nu ne ia in considerare cererile şi a conducerii, pentru că nu a calculat un spor echitabil pentru cei expuşi la risc”, a spus Daniela Bastar, asistent şef la Institutul "Marius Nasta".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şi angajaţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş” au protestat, joi, în faţa spitalului, din cauza reducerii sporurilor.
Liderii de sindicat ai angajaţilor din cele două unităţi medicale au mers la negocieri cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, anunând însă că nu au ajuns la niciun rezultat.
"Sunt discuţii, nu am găsit soluţii astăzi, ne vom mai întâlni probabil după sărbători. Se pare că nu au fost făcute corect calculele. Problema o reprezintă legea salarizării uniatre - cine a făcut-o, cine a promulgat-o, să şi-o asume sau să o modifice. Avem două variante - o parte din oameni spun că legea e bună, noi spunem că nu e bună. Vom vedea mai clar pe 15 aprilie, când luăm fluturaşii de salarii”, a declarat un lider sindical după discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Liderii sindicali cer să se aplice m[car limita maximă a sporului, de 85 la sută.
Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii continuă la această oră cu managerii spitalelor din subordinea ministerului.
Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.
Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.
Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.