Primăria localităţii Popeşti-Lerodeni a amplasat, la un an de la inaugurarea Pasarelei Pietonale Popeşti-Leordeni - staţia de metrou Berceni, un totem cu 10 nume ale celor implicaţi în realizarea construcţiei, primul fiind numele primarului PSD al localităţii, Petre Iacob, urmat de cel al primarului Sectorului 4, şi de cele ale directorului direcţiei Patrimoniu din PMB, şefului de cabinet al primarului Sectorului 4, secretarului general al primăriei de sector, directorului general Metrorex, directorului de proiectare şi arhitectului Metrou SA, propietarului terenului donat pentru realizarea proiectului, ultimul pe listă fiind city-managerul din Popeşti Leordeni. City managerul a precizat pentru News.ro că, deşi toate aceste persoane au fost plătite pentru implicarea în realizarea pasarelei, acestea nu erau obligate să dea curs proiectului şi este o formă de a le mulţumi. De asemenea, a afirmat că totemul va avea şi un soclu şi că face parte dintr-un pachet de servicii mai mare, care include şi un logo al oraşului, precum şi o hologramă care va fi instalată într-un parc din oraş, fără a menţiona însă costul total. Reacţiile localnicilor la postarea prin care primarul anunţă amplasarea totemului sunt fie de felicitare, fie ironice. "Adică vă faceţi singuri statuie că v-aţi făcut treaba?", afirmă un utilizator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Astăzi s-a împlinit un an de la inaugurarea Pasarelei Pietonale Popeşti-Leordeni. În semn de recunoştinţă pentru cei implicaţi în realizarea acestui proiect, am ridicat un totem în cinstea celor mai importante 10 persoane fără de care cu singuranţă, astăzi Popeşti-Leordeni nu ar fi avut acces direct la staţia de metrou Berceni", a scris primarul pe Facebook, postând şi imagini.
 
De asemenea, el prezintă şi noul logo al oraşului, un porumbel.
 
"Profit de ocazie să vă prezentăm şi noul logo al oraşului, un porumbel care să ne aducă aminte tuturor Popeştenilor că oriunde am merge, revenim mereu acasă şi pentru asta trebuie să iubim Popeşti-Leordeni!", anunţă edilul.
 
Reacţiile celor care comentează sunt diverse, de la elogierea activităţii primarului şi felicitări, la ironii.
 
"Ati ocupat un loc de parcare cu pomelnicul ala… bravo, foarte inteligenti", "Şi statuie când faceţi? Nu aveţi de gând sa va introduceţi şi în manualele de istorie?", "Adică vă faceţi singuri statuie că v-aţi făcut treaba?", sunt câteva dintre comentariile celor nemulţumiţi de iniţiativa primarului.
 
Administratorul public al localităţii Popeşti Leordeni, Alin Todireanu, ultimul pe lista persoanelor trecute pe totemul ridicat la Popeşti Leordeni, a declarat pentru News.ro că el este cel care s-a ocupat de acest proiect, iar ideea realizării acestui totem i-a aparţinut, el fiind cel care a propus-o edilului. 
 
„Ieri s-a împlinit un an de când pasarela de la Popeşti Leordeni a fost inaugurată. (...) În urmă cu două-trei luni de zile, ca să spun aşa, sau poate chiar mai mult, eu am venit cu propunerea către domnul primar, având în vedere că m-am ocupat de toate lucrurile astea, am zis: "Domnul primar, pe data de 6 aprilie se va împlini un an de la inaugurarea acelei pasarele pietonale, consideraţi de bun augur să-mi permiteţi să realizăm acolo, în dreptul pasarelei, un totem şi în sprijin de mulţumire pentru... nu avem cum să-i trecem pe toţi de la A la Z, dar măcar cele mai importante zece persoane fără de care nu s-ar fi putut realiza acest obiectiv? Domnul primar mi-a aprobat. Zic: "Domnul primar, în administraţie ştiţi foarte bine că este uşor să pui piedici dar în acelaşi timp oamenii care nu pun piedici şi ajută, lor nu li se mulţumeşte în niciun fel. Haideţi să facem o chestie prin care să mulţumim, o să vă nominalizez zece persoane acolo, care consider eu că fără ele nu s-ar fi putut realiza acest obiectiv şi dacă-mi permiteţi, cum vă surâde ideea asta, să facem un totem acolo, la pasarelă”, a relatat city-managerul din Popeşti Leordeni. 
 
Întrebat de ce trebuie să li se mulţumească în acest fel unor oameni care au contribuit la realizarea unui proiect pentru care au fost plătiţi, Todireanu a spus: „Am încercat să vă explic timp de zece minute ideea prin care am vrut să mulţumim persoanelor, nu neapărat domnului primar, acolo este o listă de zece persoane care una dintre acele zece persoane dacă nu am fi găsit înţelegere la dânsul sau la dânsa, acest proiect pica”.
 
Când i s-a atras atenţia asupra faptului că toate cele zece persoane şi-au făcut doar meseria, fiind plătite pentru ceea ce au făcut pentru acea pasarelă, city-managerul a replicat: „Nu cred că erau obligate să dea curs acestei propuneri la Popeşti Leordeni, dacă vă uitaţi dvs. pe ordinea de zi în orice primărie, o să vedeţi proiecte trecute, la fel de bine cum o să găsiţi foarte multe proiecte picate, oameni plătiţi, neplătiţi...”. 
 
 
El a subliniat că „totemul va fi unul permanent” şi că i se va realiza şi un postament, pentru a fi mai stabil. 
 
Alin Todireanu a afirmat că nu cunoaşte suma cheltuită pentru realizarea acestui totem, subliniind însă că acesta a fost realizat „din banii Primăriei”. El a arătat că totemul face parte dintr-un pachet de servicii mai mare, care include şi un logo al oraşului, precum şi o hologramă care va fi instalată în parcul copiilor din oraş.
 
Pasarela Popeşti Vest, care leagă Sectorul 4 al Capitalei de oraşul Popeşti-Leordeni, a fost dată în folosinţă în 6 aprilie 2021, primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă afirmând cu această ocazie că pentru prima dată, conducători de instituţii aleşi din partea unor entităţi politice profund diferite se unesc pentru binele oamenilor, un model de bune practici, ce poate fi replicat şi în alte domenii ale statului.
 
"Construit în mai puţin de un an de zile, având o lungime de 65 de metri, pasajul care trece peste liniile de metrou din zona staţiei Berceni, va asigura circulaţia zilnică a aproximativ 10.000 – 12.000 de locuitori şi va reduce timpul de deplasare din oraşul Popesti către staţia de metrou Berceni, de la 15-20 minute la mai puţin de 5 minute”, anunţa atunci Primăria Sectorului 4.

Amplasată pe trei terenuri, dintre care două aparţinând domeniului public al Sectorului 4 şi oraşului Popeşti-Leordeni, iar altul, aflat în administrarea Metrorex S.A., pasarela Popeşti Vest are o suprafaţă construită de 192 mp şi un regim de înălţime de P+2E. Compusă din 3 părţi principale, însemnând două  turnuri verticale de circulaţie, (unul construit în Sectorul 4, iar celălalt în Popeşti-Leordeni) şi un pasaj orizontal cu o lungime de 65 de metri, pasarela  este realizată dintr-o structură metalică, cu faţade longitudinale din panouri vitrate mari din tâmplărie tip perete cortină, cu geam duplex securizat.

Totodată, zona centrală a construcţiei este susţinută de doi stâlpi intermediari din beton armat, iar pentru rezistenţa structurii, s-au executat piloţi foraţi la o adâncime de 14 metri.

Mai mult, structura este prevăzută cu o serie de elemente speciale la interior: balustradă metalică, semnalistică destinată transportului de biciclete, benzi ceramice de direcţionare a persoanelor cu deficienţe de vedere, suprafeţe şi pardoseli anti-derapante, necesare pentru siguranţa pietonilor, al căror acces pe pasarelă se va face pe la parterul celor două turnuri, dotate cu scări şi lifturi. Valoarea investiţiei este de 7 milioane de lei cu TVA.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.