Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproape 400.000 de lei în urma unor controale făcute, miercuri, în Hala Obor, iar până în prezent, peste 800 de kilograme de carne au fost oprite de la comercializare. Printre neregulile găsite au fost depozitarea cărnii în tăvi murdare, în afara frigiderelor, dar şi vânzarea de carne fără documente de provenienţă. Alte deficienţe au fost observate în ceea ce priveşte spaţiul din Hala Obor, cu pereţi şi tavan cu infiltraţii şi mucegai, grupul sanitar total neigienizat,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit ANPC, a fost intensificată, în ultima perioadă, supravegherea pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor de Sărbătorile de Paşti, iar miercuri au fost făcute verificări în Hala Obor din Capitală.

Astfel, echipe de control ale Comisariatelor Regionale de Protecţie a Consumatorilor din Regiunile Bucureşti-Ilfov şi Prahova au făcut 24 acţiuni de control, la toţi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în Hala Obor, precum şi la cei care administrează locaţia, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenţionale în valoare totală de 387.000 de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

Acestor măsuri li s-au adăugat până acum şi oprirea definitivă de la comercializare şi distrugere a peste 800 de kilograme de carne, în valoare aproximativă de 30.000 de lei, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, a 4 magazine şi 2 raioane de magazin şi remedierea deficienţelor întregului complex, în maximum 15 zile.

Dintre operatorii economici verificaţi, 9 comercializează produse nealimentare şi se află încă în curs de verificare.

Cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC sunt: utilizarea unor spaţii de depozitare improprii, respectiv tăvi neigienizate, expuse la temperatura mediului ambiant, utilizarea unor instrumente de tranşare (butuc, topoare, cuţite) neconforme, nerespectarea regimului de temperatură pentru carnea prospătă (în multe din cazuri, absenţa refrigerării), comercializarea cărnii fără afişarea informaţiilor de identificare-caracterizare prevăzute în lege, utilizarea unor camere frigorifice neigienizate, cu sistemul de închidere a uşii cu urme pronunţate de murdarie şi cu grila şi paletele aparatului de frigider neigienizate, utilizarea unor vitrine asistate neigienizate, fiind depistate acumulări de lichid sanguin închegat şi resturi alimentare, precum şi praf în zona ventilatoarelor care recirculă aerul rece, acestea putând contamina produsele de origine animală expuse spre comercializare.

Totodată, s-au constatat comercializarea cărnii fără documente de provenienţă a mărfii, deficienţe privind informaţiile conţinute de etichete referitoare la produse, comercializarea produselor nealimentare cu deficienţe de informare pe etichete (lipsa compoziţiei fibroasă pentru textile, a traducerii în limba română, a elementelor de identificare-caracterizare).

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

În ceea ce priveşte locaţia Halei Obor, neregulile întâlnite au fost: pereţi şi tavanul deterioraţi, cu înfiltratii masive, cu mucegai, cu faianţă lipsă, tencuială căzută, uşi cu zone de rugină, pavimentul cu zone crăpate, bucăţi de pavaj lipsă, denivelări, acumulări de apă, în unele locuri, cu acumulări masive de praf şi grăsime în strat grosier, grătarele metalice deteriorate, uzate, rupte, în zona de colectare şi evacuare a reziduurilor menajere, grupul sanitar în totalitate neigienizat, lipsa capacului de protecţie, existenţa unor zone din tavan cu bucăţi lipsă, fiind un pericol de accidente, care pot afecta viata şi siguranţă consumatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.