Amenzi de aproape 140.000 de lei au fost date de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în urma unui control făcut la începutul acestei săptămâni la Piaţa 16 Februarie din Bucureşti, fiind verificate atât articole textile şi de încălţăminte, cât şi produse alimentare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit unui comunicat al ANPC, echipe de comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au făcut, luni, 13 acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în Piaţa 16 Februarie, din Bucureşti.
"Acţiunile de control au vizat verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea: articolelor textile şi de încălţăminte şi a produselor alimentare. De asemenea s-au efectuat verificări la unităţile de alimentaţie publică şi la un salon de înfrumuseţare din incinta pieţei”, se arată în comunicat.
În urma verificărilor, echipele de control au descoperit aproximativ 3.400 de produse textile şi articole de încălţăminte, la care au fost constatate deficienţe de informare a consumatorilor, respectiv: lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare, lipsa etichetei de produs în care să se menţioneze denumirea produsului, compoziţia fibroasă, instrucţiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producător, eventuale contraindicaţii, respectiv lipsa pictogramelor la articolele de încălţăminte.
De asemenea, erau comercializate produse alimentare, respectiv pastă de tomate la care nu era respectată temperatura de păstrare sau depozitare stabilită de către producător, halva, fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi produsul telemea de capră, comecializat sub menţiunea de delicatesă având menţionată data de expirare 28.10.2019, fără ca comerciantul să poată să facă dovada cu ambalajul iniţial al produsului a datei expirării.
Comisarii ANPC au mai descoperit că operatorii economici care prestau servicii de alimentaţie publică puneau în pericol sănătatea consumatorilor, întrucât produsele folosite în procesul tehnologic de preparare a preparatelor culinare nu erau sigure, nefiind însoţite de etichete de produs care să conţină principlalele elemente de identificare şi caracterizare şi nu informau consumatorii cu privire la ingredientele cu efect alergen.
Echipele de control au mai constatat că operatorul economic care presta servicii de înfrumuseţare (frizerie, coafură, manichiură) punea în pericol sănătatea consumatorilor, neprezentând dovada realizării dezinsecţiei/deratizării, în registrul de evidenţă a sterilizării instrumentarului nu mai erau realizate înregistrări din 3 septembrie, iar pentru prosoapele care erau folosite la frizerie, operatorul economic nu a putut să facă dovada spălării la o unitate autorizată.
În urma controlului, comisarii ANPC au retras definitiv de la comercializare 135 de kilograme de produse alimentare, care nu erau însoţite de documente de provenienţă, nu erau depozitate la temperatura impusă de către producător, nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principalele elemente de identificare şi caracterizare.
Totodată, comisarii au propus închiderea pe o perioadă de până la şase luni pentru două unităţi de alimentaţie publică, iar două unităţi de alimentaţie publică şi o unitate care prestează servicii de înfrumuseţare au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor.
Pentru deficientele constatate comisarii au aplicat 20 de amenzi în valoare de 137.000 de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.