Alte 33 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 786 de la începutul anului şi până în 14 octombrie, iar boala s-a extins în 27 de judeţe, de aceea Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă vaccinarea de urgenţă a copiilor.
De la începutul anului şi până vineri, 14 octombrie, au fost confirmate 786 de cazuri de rujeolă, cu 33 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută.
Din fericire, nu s-au înregistrat alte decese faţă de cele trei raportate până acum. Totuşi, cazurile de rujeolă s-au extins acum în 27 de judeţe: Mureş - 176, Arad - 132, Bistriţa - 128, Cluj - 90, Timiş - 82, Braşov - 35, Caraş-Severin - 35, Suceava - 32, Hunedoara - 18, Sălaj- 8, Dolj - 8, Harghita - 6, Alba - 5, Iaşi - 5, Sibiu, Bucureşti, Bacău, Constanţa şi Bihor, câte trei, Olt, Dâmboviţa şi Neamţ - câte două cazuri şi Mehedinţi, Vaslui, Botoşani, Prahova şi Giurgiu, câte un caz.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire scăzută a vaccinului. Au fost organizate acţiuni de vaccinare a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi, mai precizează reprezentanţii ministerului.
MS face apel la părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR (rujeolă, oreion, rubeolă, n.r.) pentru sănătatea copiilor.
În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta de un an. MS aminteşte că există suficiente doze de vaccin pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.