Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul training-ului de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică realizat în parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din Bucureşti şi grupul San Donato, că dacă în urmă cu 10 ani 80% dintre copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă, 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau chiar şi singuri în unele situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a declarat că asistăm la un eveniment în premieră organizat la Bucureşti, parteneriatul între Ministerul Sănătăţii şi grupul San Donato, cunoscut pentru intervenţiile în chirurgie pediatrică.

”Peste 2.500 de copii au fost operaţi în România în ultimii 10 ani însă nu este suficient şi acest parteneriat are nevoie de resurse umane înalt calificate, chirurgia vasculară pediatrică este un domeniu dificil, sunt puţini specialişti la nivel european şi expertiza pe care o au este adusă în România pentru tinerii medici”, a afirmat Rafila, precizând că parteneriatul s-a extins cu facultăţile de medicină.

”Dacă în urmă cu 10 ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă, 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau chiar şi singuri în unele situaţii. Sunt convins că în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult dar este destul de limitată ca şi capacitate”, a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii pe an, cam atâţia copii se nasc cu malformaţii cardiace şi toţi aceşti copii trebuie să aibă acces la servicii de înaltă calitate.

”Faptul că se realizează aceste operaţii în România, cu o mortalitate foarte foarte mică, cred că este foarte important”, a mai spus el. 

Ministrul a precizat că sunt maxim 10 medici de chirurgie cardiovasculară în România. 

”Între 5 şi 10 ani putem să dobândim autonomia din punct se vedere al acestor intervenţii. Şi acum, majoritatea operaţiilor se fac în România dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului, într-un timp foarte scurt, este necesară”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.