Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat, luni, că în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral, din care aproape 40 la sută nu s-au confirmat, până în prezent. Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%, a arătat sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În urma analizei realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfăşurate în contextul alegerilor europarlamentare şi locale, vă pot confirma că atât în timpul orelor de votare, cât şi pe parcursul nopţii, după închiderea secţiilor de vot, a fost menţinut acelaşi climat normal de siguranţă şi legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Potrivit sursei citate, în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral.
 
”Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare. Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%”, a explicat Dajbog.
 
Unsprezece sesizări nu au fost de competenţa structurilor MAI şi au fost transmise către autorităţile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Judeţene sau Autoritatea Electorală Permanentă.
 
În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot. De asemenea, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situaţii de turism electoral.
 
Totodată, 3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral. 
 
Alte 2,5% dintre sesizări semnalau prezenţa în cabina de vot şi a altei persoane, în afara celei care votează, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.
 
Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în judeţele Dolj (73 de sesizări), Dâmboviţa şi Mehedinţi (cu câte 71) şi Constanţa (cu 65 de sesizări). De asemenea, în Bucureşti au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral.  
 
La nivelul întregii ţări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a  391 de posibile infracţiuni. 
 
De asemenea, au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323.000 de lei, şi 233 de avertismente. 
 
În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancţiuni contravenţionale şi constatate 63 de infracţiuni. 
 
Peste 84.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizaţi, sâmbătă şi duminică, pentru a asigura climatul de ordine publică şi protecţia secţiilor de vot, transportul materialelor electorale şi al dosarelor cu rezultatele votării, precum şi pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale. 
 
”Menţionez că efectivele MAI asigură în continuare măsurile de protecţie la aproximativ 4.500 de secţii de vot din Bucureşti şi din cele 41 de judeţe. Datorită bunei organizări şi a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne şi-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfăşurarea acestor alegeri în condiţii de siguranţă pentru ca cetăţenii să-şi poată exercita liber dreptul constituţional la vot”, a transmis Dajbog.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.