Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a transmis, marţi, că există o criza de încredere în sistemul de transplant, ”indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile”, care ”marchează un mare pas înapoi şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”. Agenţia anunţă că în ultimele luni a crescut numărul donatorilor, doar în ultimele 2 săptămâni fiind efectuate 10 transplanturi de rinichi, 5 de ficat, un transplant de cord şi un transplant de plămân.
”Anumite informaţii legate de traficul şi de vânzarea de organe sunt vehiculate periodic în spaţiul public, în diverse contexte. Preocuparea noastră de zi cu zi este ca pacienţii respectivi să aibă acces la această formă de vârf a practicii medicale într-un mod unitar şi echitabil. După 2 ani în care activitatea de transplant a cunoscut o scădere dramatică, ultimele luni ale acestui an au însemnat un reviriment important al transplantului, tradus prin numeroase vieţi salvate, fiind regretabil şi de neînţeles că se continuă campania ştirilor negative, prezentate într-un mod tendenţios aproape după fiecare succes din ultima perioadă”, a transmis, marţi, ANT.
Sursa citată a rpecizat că ”criza de încredere în sistemul de transplant, indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile, marchează un mare pas înapoi şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Conform prevederilor legale, în România este interzisă vânzarea de organe, fapta fiind considerată infracţiune. Capitolul V din Legea 95/2006 precizează foarte clar acest aspect. Tocmai de aceea, ANT solicită public organelor competente să dispună măsuri pentru identificarea şi depistarea oricăror fapte ce ar putea face obiectul unei asemenea activităţi ilegale. Menţionăm faptul că la nivelul instituţiei noastre a fost primită o informare din partea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR în legătură cu efectuarea unei anchete care vizează site-urile cu anunţuri privind vânzarea de organe”, a mai transmis ANT.
Sursa citată precizează că este o practică curentă şi legală efectuarea unui transplant de la donator în viaţă (care poate fi înrudit sau neînrudit).
”Orice campanie negativă duce la dificultăţi în obţinerea consimţământului de donare, cu consecinţe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranţei de viaţă a bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare. În susţinerea acestei afirmaţii stau statisticile ultimilor doi ani”, a mai precizat ANT.
În ultimele luni activitatea de transplant se relansează, astfel, dacă în anul 2018 au fost doar 65 de donatori în moarte cerebrală şi 75 de donatori vii de ficat şi rinichi, anul acesta, începând din luna martie, numărul de donatori în moarte cerebrală a fost aproape egalat (62) şi au fost realizate 52 de transplanturi de ficat şi rinichi cu donator în viaţă.
Doar în ultimele 2 săptămâni s-au realizat 10 transplanturi de rinichi, 5 transplanturi de ficat, 1 transplant de cord în România şi 2 pentru cetăţeni din Eurotransplant, 1 transplant de plămân.
Până la data de 28 octombrie 2019, în România s-au înregistrat: 62 de donatori pentru intervenţii de prelevare multiorgan; au fost efectuate 46 de transplanturi de ficat de la donatori decedaţi şi 7 intervenţii de ficat de la donatori în viaţă; 154 de pacienţi au beneficiat de transplant de rinichi, 45 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienţi în viaţă; au fost realizate 6 transplanturi de cord şi 3 de plămân; către Eurotransplant au fost exportate: o grefă de ficat, cinci grefe cardiace şi patru grefe pulmonare.
”Agenţia Naţională de Transplant împreună cu Ministerul Sănătăţii depun eforturi care converg către acordarea unei şanse la transplant a unui număr cât mai mare de pacienţi prin dezvoltarea unui program de prelevare de la donatori fără activitate cardiacă, prin dezvoltarea Programului Naţional de Transplant în toate spitalele judeţene de urgenţă, precum şi prin dezvoltarea relaţiilor de colaborare în vederea schimbului transfrontalier de organe”, a mai transmis ANT.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.