Agenţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) afirmă, referitor la cazurile de îmbolnăvire a unor utilizatori de vaping din SUA, că îmbolnăvirile sunt cauzate de utilizarea lichidelor cu extract de marijuana procurate de pe piaţa neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Asociaţia Industriei de Vaping din România (AIV) doreşte să informeze opinia publică, despre concluziile preliminare ale FDA, referitoare la cazurile de îmbolnăvire în lanţ din SUA, care iniţial au fost atribuite în mod eronat vapingului - https://www.fda.gov/consumers/consumerupdates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thccontaining. Reamintim că prezentarea acestor cazuri de către  mass-media românească şi de anumite personalităţi din lumea medicală, a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind însoţită de afirmaţii de genul ”Ţigările electronice pot cauza moartea” şi de o serie de aserţiuni absolut surprinzătoare: pe lângă reluarea ideii că vapingul ar fi de vină pentru aceste îmbolnăviri (deşi investigaţia era încă în curs), a apărut şi recomandarea către adulţi de a evita vapingul.  Agenţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a emis un comunicat prin care oferă consumatorilor informaţii utile pentru a se proteja, în timp ce continuă să investigheze cazurile recente de îmbolnăvire, soldate cu o serie de decese. Potrivit FDA, multe dintre eşantioanele testate ca parte a investigaţiei în curs, conţin tetrahidrocanabinol (sau THC, o componentă psihoactivă a plantei de marijuana) şi, de asemenea, cantităţi semnificative de acetat de vitamina E, provenite de pe piaţa neagră. Acetatul de vitamina E este o substanţă prezentă în produsele de larg consum, sau în suplimentele alimentare, dar datele referitoare la efectele inhalării sale sunt limitate. Cel puţin unul dintre decesele făcute publice pare să fi fost cauzat de produse ilicite pentru vapat care conţin THC, iar în multe dintre cazurile de boală raportate în diverse state, pacienţii au recunoscut utilizarea recentă a acestuia”, precizează AIV într-un comunicat. 
 
FDA îndeamnă consumatorii să evite achiziţionarea produselor de vapat de pe stradă şi să nu utilizeze lichid cu THC, sau să modifice/ adauge substanţe la produsele cumpărate din magazine.           
 
”Aşadar, concluziile preliminare al FDA arată că nu produsele de vaping legale, achiziţionate din magazine precum lichide cu nicotină destinate ţigărilor electronice, vaporizatoarele, produsele cu tutun încălzit sau altele au cauzat recentele îmbolnăviri din SUA, ci lichidele cu extract de marijuana, procurate de pe piaţa neagră, pe care utilizatorii le-au pus în aceste dispozitive”, precizează AIV.
 
Conform asociaţiei Industriei de Vaping din România (AIV), lichidele cu nicotină pentru vaping sunt clar legiferate pe piaţa românească  prin legea 201/2016 care transpune Directiva Europeană, privind produsele din tutun şi produsele conexe (TPD II). Comercializarea lor pe piaţă, poate fi făcută doar după o notificare de 6 luni în prealabil, timp în care producătorul are obligaţia de a furniza autorităţilor buletine de analiză toxicologică.           
”Instituţiile de reglementare din România trebuie să bazeze deciziile de reglementare, cruciale pentru sănătatea fumătorilor şi lupta împotriva fumatului, pe adevărul ştiinţific, iar concluziile anchetei FDA vin să reconfirme faptul că aceste produse sunt sigure”, subliniază AIV.
  
Asociaţia Industriei de Vaping (AIV) reuneşte unele dintre cele mai importante companii de pe piaţa de vaping din România – producători, distribuitori, specialişti – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relaţia cu autorităţile statului şi opinia publică din România. AIV operează independent de piaţa de tabac sau de farma si afirmă că doreşte să devină un veritabil partener al instituţiilor statului, cu atribuţii în zona de sănătate publică şi să contribuie la o schimbare in bine pentru fumătorii din România.  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.