Organizaţia pentru protecţia mediului Agent Green atrage atenţia că România riscă un infringement dacă deputaţii vor adopta, miercuri, legea prin care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate pentru a permite reluarea lucrărilor la obiectivele hidroenergetice aprobate înainte de 29 iunie 2007. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat.
"Comisia Europeană ne-a răspuns. Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor va genera un infringement direct dacă mâine va vota legea care ar urma să aprobe schimbarea limitelor de arii protejate sau desfiinţarea acestora pentru a da undă verde defrişărilor şi betonării ultimelor râuri sălbatice pentru a favoriza construcţia de hidrocentrale", se afirmă într-o postare a Agent Green.
În documentul postat de ONG, se arată că modificarea limitelor ariilor protejate nu se poate face pentru a cuprinde activităţi economice, precum construcţia de hidrocentrale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Camerei Deputaţilor se află proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art.561 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice (PL-x 132/2022). Această lege ordinară a fost adoptată de Senat în 14 martie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru politică economică şi Comisiei pentru industrii.
"Creşterea exponenţială a tarifelor la energie electrică şi gaze naturale înregistrată în ultimele luni a determinat analizarea atentă, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivel guvernamental, a principalelor cauze care au generat perturbarea pieţei, cu efecte dezastruoase asupra consumatorilor finali şi a agenţilor economici", scrie în expunerea de motive.
Astfel, iniţiatorii susţin că un pas în "accelerarea ritmului investiţional, cu rezultate eficiente pe termen scurt şi mediu, ar fi finalizarea proiectelor investiţionale care, deşi se află într-o fază avansată de executare, sunt în prezent blocate din motive procedurale ori ca urmare a unor sincope legislative".
"(...) soluţia care s-a desprins a fost intervenţia legislativă punctuală astfel încât spă fie posibilă modificare limitelor ariilor naturale protejate dacă, pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate fie prin Hotărâre a Guvernului, fie prin Decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice", scrie în expunerea de motive.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.