Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că până joi 6751 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4562 s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă, pentru alegerile prezidenţiale iar 6067 au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4278 s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă, la parlamentare. Termenul-limită de înregistrare ca alegător prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României este data de 10 octombrie 2024, iar la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor este data de 17 octombrie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale sau parlamentare din acest an prin corespondenţă se pot înregistra online pe portalul web www.votstrainatate.ro.

”Site-ul www.votstrainatate.ro cuprinde secţiunile: Alegerea Preşedintelui României şi Alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în cadrul cărora există două categorii: Alegător în străinătate la o secţie de votare şi Alegător în străinătate prin corespondenţă”, precizează AEP.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că ”pentru alegerea Preşedintelui României din acest an, până la data de 26 septembrie a.c., 6751 de alegători au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4562 de alegători s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă”. De asemenea, până la aceeaşi data, pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, 6067 de cetăţeni au depus cereri pentru a vota la secţie şi 4278 de cetăţeni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă”, arată instituţia.

Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot PRIN CORESPONDENŢĂ, trebuie să se înregistreze cu această opţiune, PENTRU FIECARE TIP DE SCRUTIN.

AEP precizează că termenul-limită de înregistrare ca alegător prin corespondenţă la alegerile pentru Preşedintele României este data de 10 octombrie 2024, iar la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor este data de 17 octombrie 2024.

”În acest sens, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să completeze un formular online, în care să menţioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”, arată AEP.

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate, stabilită prin ordin al ministrului afacerilor externe, poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente sau al Ministerului Afacerilor Externe, fiind accesibilă la următorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/anexa_consolidata_la_omae_373-2024_cu_omae_507-2024.pdf După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conţine un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.

Soluţionarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondenţă se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.