Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, întro şedinţă la Primăria Bucureşti, că peste 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate pentru coronavirus, urmând să fie folosite două tipuri de teste, unul rapid şi unul antigen. El a mai spus că în prezent au fost confirmate 188 de persoane cu Covid-19 în Bucureşti, cele mai multe în Sectorul 2 – 116.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primăria Bucureşti a organizat, joi, o întâlnire a primarului general cu primarii de sector şi cu managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, pe tema masurilor de prevenire si limitare a raspandirii COVID-19. 

La şedinţă au mai fost prezenţi directorii ASSMB, directorul general al Politiei Locale a Capitalei şi cu şeful Politiei Capitalei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat că trebuie cunoscută starea de sănătate a populaţiei Capitalei, iar la un oraş care are o populaţie de două milioane de locuitori, este necesar un eşantion de studiu de aproximativ 10.000 de persoane.

“Am făcut o estimare pe un eşantion de studiu. Plecând de la o populaţie de două milioane de locuitori, pentru această populaţie avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Această testare incubă anumită riscuri prin faptul că nu toţi vor fi acasă, alţii nu vor dori să fie testaţi şi astfel, prin corecţie de 10 la sută, se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate”, a afirmat managerul Institutului Matei Balş.

El spune că, pe lângă cadrele medicale şi cei suspectaţi de coronavirus, mai este testată şi populaţia, precizând că 80 la sută din infecţiile cu coronavirus sunt forme uşoare şi medii de boală. 

“Unde testăm? Cadrele medicale? Evident. Cadrele medicale se testează, pacienţii la fel. Dar pe cine trebuie să mai testăm? Populaţia în general ca să ştim dacă acea populaţie este sănătoasă sau dacă este infectată în momentul de faţă cu virus sau dacă a trecut prin infecţia cu acest virus. Şi dintr-o dată aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. (...) 80 la sută din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, dar consumându-se la domiciliu înseamnă că şi infectează pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului să văd despre ce e vorba, să-l testez şi dacă îl găsesc pozitiv să îl şi tratez şi respectiv să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a explicat Streinu- Cercel.

El a mai spus că, în absenţa acestui screening, formele uşoare de boală pot să treacă nedectate, dar acestea pot genera forme ulterioare de infecţie severă care vor ajunge la spital şi care vor necesita costuri din ce în ce mai mari.

Managerul Institutului Matei Balş a mai anunţat că în Bucureşti sunt confirmate 188 de persoane cu Covid-19, iar dintre acestea cele mai multe, respectiv 116, sunt în Sectorul 2. În celelate sectoare situaţia este următoarea: în Sectorul 1 – 24 de cazuri, Sectorul 3 - şase cazuri, în Sectorul 4 – 11 cazuri, în Sectorul 5 – trei cazuri, în Sectorul 6 -14, iar în judeţul Ilfov - 14 cazuri.

Streinu-Cercel a mai explicat şi cum va fi făcută testarea.

“Testarea se va face pe aceste categorii de vârstă: am luat o grupă de 0 – 19 ani, am luat o grupă 20-44 de ani, una de 45 – 64 de ani, plecând de la modelul spaniol şi respectiv modelul francez pentru că acolo lucruri se desfăşoară altfel comparativ cu ce a fost China şi a fost Italia, o grupă de 65-79 de ani şi o grupa de peste 80 de ani. Vom aplica două tipuri de teste: un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor şi acest test rapid care a fost foarte mult discutat dacă ne trebuie sau dacă nu ne trebuie, ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu acest SARS-COV-2 şi unul de actualitate stringentă, un test rapid de antigen care să ne spună prezenţa în circulaţie la acest moment a virusului. Deci avem două aspecte diferite, ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie şi respectiv ce avem în momentul de faţă, prezenţa virusului în circulaţie”, a precizat managerul de la Matei Balş.

El a menţionat că în acest moment vorbim de o transmitere local- comunitară, dar această situaţia se poate schimba.

“La acest moment încă vorbim de o transmitere local-comunitară. Peste o săptămână vom vorbi strict de transmitere comunitară şi lucrurile se vor schimba radical. E momentul să intervinim în această problemă”, a mai afirmat Adrian Streinu- Cercel.

El a mai spus că echipele de testare nu vor intra în locuinţele bucureştenilor, ci cei aleşi să facă parte din acest studiu vor ieşi în faţa blocului sau a locuinţei unde li se vor recolta probele necesare.

Primarul general Gabriela Firea a precizat că testarea va începe în 30 martie. 4.000 de testevor fi cumpărate de Primăria Capitalei, iar primăriile de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.