Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Marinescu, a afirmat că la vaccinarea împotriva COVID-19 a existat o discuţie antivaccinistă, în schimb la tratamente nu a fost nicio problemă, în condiţiile în care acestea au cel puţin la fel de multe reacţii adverse, iar unele dintre acestea nici măcar nu sunt înregistrate oficial pentru COVID.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Adrian Marinescu a făcut o comparaţie, vineri, la Prima News, între vaccinarea şi tratamentul împotriva COVID-19. 
“Mi se pare un lucru extrem de interesant, diferenţa între vaccinare şi tratament. Am constatat în practică şi mi se pare extrem de interesant, nici acum nu găsesc o explicaţie, în momentul în care discut despre un tratament care nu numai că nu are date în spate, dar este un tratament pe care îl numesc empiric, unul care putea fi folosit ca antiviral cu mulţi ani în urmă, fără să existe aceste date, nu are nicio problemă pacientul să ia acel tratament. Şi am avut astfel de situaţii. Când vorbeşti despre vaccin, unde lucrurile pot să fie destul de concrete, ok, sunt perfectibile, putem să găsim minusuri şi plusuri, dar la vaccinare există această discuţie, nu aş spune tip conspiraţie, dar vorbim de o discuţie antivaccinistă, în schimb la tratamente nu a fost nicio problemă, în condiţiile în care tratamentele au cel puţin la fel de multe reacţii adverse. Dacă vă uitaţi în statistici, tratamentele au mai multe reacţii adverse care nici măcar nu sunt raportate, dacă vorbesc despre un medicament care nu este înregistrat oficial pentru partea de Covid, evident că acele reacţii adverse nu pot fi cuantificabile şi evident nimeni nu vorbeşte astăzi despre acele tratamente şi despre reacţiile adverse”, a explicat Adrian Marinescu. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a contrazis şi afirmaţiile potrivit cărora vaccinul împotriva COVID-19 a fost realizat prea repede. 
“Treaba asta că vaccinul a fost făcut într-un timp scurt este relativă, pentru că tehnica ARN-ului mesager este de zeci de ani, nu e de ieri. S-a folosit în oncologie, sunt o grămadă de date care au plecat de acest lucru. Şi la variantele de Sars-Cov-1 sau de MERS s-a mers pe ideea unui vaccin. De ce nu s-a obţinut mai repede? Pentru că din considerente obiective nu s-a pus problema să fie influenţată sănătatea publică, să ai o pandemie pentru că altfel am fi avut foarte clar vaccin şi atunci. Evident, că în condiţii de război şi în condiţii cu totul speciale resursele şi nu doar cele financiare şi cele umane şi cele de timp sunt utilizate pentru a obţine o variantă cât mai rapidă de vaccin. Că acel vaccin era perfectibil, că puteam să facem mai multe lucruri, putem să discutăm foarte mult”, a menţionat directorul medical al Institutului Matei Balş.
El a adăugat că procentul celor vaccinaţi cu schema completă şi care au avut apoi o evoluţie imprevizibilă este extrem de mic. 
“Fiecare spital, fiecare unitate care a tratat la un moment şi a vaccinat ştie în felul următor, că diferenţa este semnificativă între pacienţii care au fost vaccinaţi cu schema completă de-a lungul pandemiei şi cei care nu au făcut-o, în raport cu cazurile grave, în raport cu evoluţia către deces. Orice terapie intensivă de pe lumea asta dacă e să îşi facă nişte date şi nişte statistici va spune foarte clar: procentul celor care au fost vaccinaţi cu schema completă şi au ajuns la o evoluţie imprevizibilă este extrem de mic. Mă întreb dacă lucrurile astea le avem la nivel de date, dacă există nişte lucruri mai mult decât concrete, discutăm mai departe despre ce anume? Dacă aceste dovezi nu sunt importante înseamnă că orice discuţie e în planul non-ştiinţific”, a mai declarat Adrian Marinescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.