”Ar trebui să vedem copiii nu ca nişte păpuşi de porţelan care odată ce pică în astfel de dependenţe s-au spart şi nu mai putem să îi punem înapoi şi trebuie să îi aruncăm la gunoi”, este opinia unei eleve de clasa a noua de la un liceu din Bucureşti, care se pregăteşte să fie mentor pentru colegi şi să îi ajute pe dependenţii de droguri. Un alt tânăr înscris în programul de mentorat derulat de Asociaţia ”Zi de Bine” observă ”o abordare greşită a dependenţei”, în sensul în care se merge foarte mult pe pedeapsă, el atrăgând atenţia că ”oricât de mult nu vrem să recunoaştem, este o boală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Mi se pare că noi, în România, avem o atitudine foarte greşită şi învechită asupra întregului subiect (legat de consumul de droguri – n.r.). Alegem să demonizăm foarte mult orice ţine de droguri şi depinde foarte mult ce considerăm droguri pentru că adesea le vezi pe toate băgate în aceeaşi categorie, când, de exemplu, şi ţigările şi alcoolul ar trebui să fie considerate tot droguri, dau dependenţă. De asemenea, observ o abordare foarte greşită a dependenţei în sine, pentru că, oricât de mult nu vrem să recunoaştem, este o boală, nu ţine neapărat de autocontrol şi de cât de determinat şi de cât de multă voinţă ai, este o boală care trebuie să fie vindecată”, a afirmat Iosif Smoleac, elev în clasa a IX-a la Şcoala Centrală Bucureşti, vineri seară, în emisiunea Medika Antidrog de la Medika Tv.
 
El este de părere că niciun tânăr dependent de droguri nu vrea să fie tratat ca un bolnav, ci ca un om, iar în acest context problema legată de consumul de droguri trebuie abordată cu ”o atitudine mai liberală”, iar dependenţii să fie abordaţi ”mai uman, mai empatic”, nu trimişi pentru doi ani la închisoare pentru un gram de canabis.
 
”Cred că una dintre cauzele dependenţei este stresul şi stresul care vine şi din partea sistemului educaţional, a şcolii şi cred că acolo ar trebui să începem să facem anumite schimbări, ar trebui să vedem copiii nu ca nişte păpuşi de porţelan care odată ce pică în astfel de dependenţe s-au spart şi nu mai putem să îi punem înapoi şi trebuie să îi aruncăm la gunoi, mi se pare că şi asta e o problemă, privim dependenţii într-un mod plin de dispreţ, uneori, mai ales din partea persoanelor cu autoritate”, a spus Dora Agafiţei, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Matei Basarab” din Bucureşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.