În prima etapă a repartizării computerizate, finalizată marţi, dintre cei aproape 120.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a care au completat fişe de înscriere la liceu au fost repartizaţi 118.661 (99,2 la sută), conform uneia dintre opţiunile exprimate. La licee au fost repartizaţi 118 elevi cu media 10, cei mai mulţi fiind din Bucureşti şi judeţele Argeş, Constanţa şi Iaşi. După repartizarea computerizată, în top 50 specializări cu cele mai mari medii conduce Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, urmat de Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa şi Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova.
SITUAŢIA PE JUDEŢE
Braşov: La Colegiul ”Andrei Şaguna”, ultima medie 9,51; la polul opus, un liceu din Făgăraş - 2,28
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Colegiul ”Andrei Şaguna” din municipiul Braşov se clasează pe primul loc în ce priveşte media de admitere în liceu din judeţ, ultimul elev repartizat având media 9,51, iar la polul opus se află Colegiul ”Aurel Vijoli” din Făgăraş, unde ultima medie a fost 2,28.
Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”, Colegiul Naţional ”Dr. Ioan Meşotă” şi Colegiul Naţional de Informatică ”Grigore Moisil” sunt unităţile de învăţământ din judeţul Braşov unde s-au înregistrat cele mai mari medii la admitere.
Astfel, ultima medie de admitere la Colegiul ”Andrei Şaguna” a fost 9,51, în timp ce la Colegiul ”Dr. Ioan Meşotă” a fost 9,22, iar la Colegiul de Informatică ”Grigore Moisil” - 8,99.
Medii mari de admitere au mai fost şi la Colegiul Naţional ”Unirea”, unde la profilul matematică-informatică ultima medie a fost 8,74, dar şi la Colegiul Naţional ”Grigore Antipa”, unde la acelaşi profil ultima medie a fost 8,73.
La liceele cu profil tehnologic din municipiul Braşov s-a intrat şi cu medii sub 5. Astfel, la Colegiul Silvic ”Remus Rucăceanu”, ultima medie de admitere a fost 3,05, la Colegiul Transporturi - 3,61, la Colegiul ”Remus Răduleţ” - 4,38, la Colegiul Tehnic Transilvania - 4,60, iar la Colegiul ”Mircea Cristea” - 4,74.
Cele mai mici medii de admitere au fost la Colegiul ”Aurel Vijoli” din Făgăraş - 2,28, la Colegiul din Rupea - 2,65, dar şi la Colegiul Agricol din Prejmer - 2,99.
Cea mai mare medie de intrare la liceu în judeţul Iaşi, respectiv 9,64, s-a înregistrat la Colegiul Naţional din municipiu, la profilul Matematică - Informatică, la polul opus fiind liceul din Răducăneni, unde ultimul candidat a fost admis cu media 2,80.
Mediile cele mai mari din judeţul Iaşi s-au înregistrat la colegiile de elită din municipiu, la secţia Matematică - Informatică. Astfel, la Colegiul Naţional din Iaşi, ultima medie la profilul Matematică - Informatică este 9,64, aici optând şi trei dintre elevii care au obţinut media 10.00 la Evaluarea Naţională.
Ultima medie de intrare la acest colegiu a fost 9,27, cu 20 sutimi mai mică decât cea înregistrată în 2015.
Cea mai mică medie de admitere se înregistrează la Liceul Lascăr Rosetti, din localitatea Răducăneni, ultima medie fiind 2,80.
La Colegiul Tehnic I.C. Ştefănescu, din municipiul Iaşi, ultima medie este 3,11, la profilul Estetica şi igiena corpului omenesc.
La Colegiul Tehnic de Transporturi s-a intrat cu 3,66, la Colegiul Agricol Vasile Adamachi, ultima medie a fost 3,43, la Liceul de Mecatronică 3,94, iar la Colegiul Tehnic Mihail Sturdza 3,99, toate aceste unităţi de învăţământ fiind din municipiul Iaşi.
Peste 180 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Prahova au fost admişi la licee cu medii sub 5. Elevii cu cele mai bune note la Evaluarea Naţională au preferat Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Ploieşti, unde ultima medie de admitere a fost 9,70.
Zeci de elevi din Prahova care la Evaluarea Naţională au obţinut note de 3, 2 sau 1 au fost repartizaţi la licee, la specializări precum ”Turism şi alimentaţie”, ”Protecţia mediului”, ”Ştiinţe ale naturii”, ”Economic”, ”Industrie alimentară” sau ”Mecanic”.
La polul opus, elevii cu medii mari la Evaluarea Naţională au optat pentru Colegiul ”Mihai Viteazul” din Ploieşti. Astfel, din 20 de absolvenţi cu medii peste 9,90, treisprezeceau fost repartizaţi, în baza opţiunilor, la acest liceu, cele mai căutate fiind specializările matematică-informatică şi ştiinţe ale naturii.
De altfel, ultima medie de admitere la Colegiul ”Mihai Viteazul” - specializarea matematică-informatică bilingv engleză este 9,70.
Un număr de 4.619 absolvenţi de gimnaziu au fost repartizaţi la liceele din judeţul Prahova, cinci dintre ei având la admitere media 10 şi alţi trei fiind repartizaţi cu media 9,99.
Peste 310 elevi din judeţul Vaslui, reprezentând mai multe de o zecime din elevii admişi la liceu, au avut medii generale sub 5.00, cea mai mică medie fiind 2.34, la o unitate din mediul rural. Alte 764 de locuri au rămas libere pentru etapa a doua a repartizării computerizate, în condiţiile în care doar 24 de elevi au rămas nedistribuiţi.
Potrivit datelor publicate, marţi, de Ministerul Educaţiei, 2.707 absolvenţi de clasa a VIII-a au fost admişi la cele 23 de licee din judeţul Vaslui, alţi 24 de elevi rămânând nerepartizaţi.
Un număr de 318 absolvenţi au intrat la liceu, în baza repartizării computerizate, cu medie sub 5.00, formată din nota de la evaluarea naţională şi media celor patru ani de studii din gimnaziu. Cea mai mică medie de admitere este 2.34 şi a fost luată de un elev din Puieşti care, cu nota 1.00 la evaluare, va merge în continuare la studii, la liceul din localitate.
La polul opus, sunt cinci elevi care au fost admişi la liceu cu media generală 10.00. Ca şi în anii din urmă, cea mai căutată unitate de învăţământ liceal a fost ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, unde la profilul Matematică - Informatică ultima medie de admitere a fost 9.43, fiind astfel singura unitate de învăţământ din judeţ unde admiterea s-a făcut cu media minimă peste 9.00.
Argeş: Cea mai mare medie de admitere, 9,62, la Colegiul Naţional Ion C. Brătianu Piteşti
Peste 460 de locuri la învăţământul de zi au rămas libere în 15 licee din judeţul Argeş în urma repartiţiei computerizate a absolvenţilor de gimnaziu, specializările la care sunt cele mai multe locuri libere fiind ”Mecanică”, ”Protecţia mediului” şi ”Electronică automatizări”. Cea mai mare medie de admitere la liceu în judeţul Argeş, 9,62, a fost la Colegiul Naţional Ion C. Brătianu Piteşti, specializarea Matematică - Informatică bilingv engleză.
Conform datelor publicate, marţi, de Ministerul Educaţiei, în urma repartiţiei computerizate a absolvenţilor de gimnaziu un număr total de 462 de locuri sunt neocupate în 15 licee din judeţul Argeş.
Unităţile de învăţământ liceal la care locurile nu s-au ocupat sunt: Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu” Piteşti, Colegiul Tehnic ”Dimitrie Dima” Piteşti, Liceul Tehnologic ”Astra” Piteşti, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuşi” Piteşti, Liceul Tehnologic ”Dacia” Piteşti, Liceul Tehnoilogic ”Constantin Dobrescu” Curtea de Argeş, Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Mozăceni, Liceul Tehnologic ”Petre Ionescu Muscel” Domneşti, Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş, Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni, Liceul Tehnologic Costeşti, Liceul Tehnologic Forestier Curtea de Argeş, Liceul Tehnologic Nr. 1 Mărăcineni, Liceul Tehnologic Vedea şi Liceul Tehnologic Topoloveni. Cele mai multe locuri rămase libere sunt la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Dima” Piteşti şi la Liceul Tehnologic ”Astra” Piteşti, la specializările ”mecanică”, ”protecţia mediului” şi ”electronică automatizări”.
Cea mai mare medie de admitere la liceu în judeţul Argeş, 9,62, a fost la Colegiul Naţional Ion C. Brătianu Piteşti, specializarea Matematică - Informatică bilingv engleză.
Cea mai mică medie cu care un adolescent a fost repartizat la liceu în judeţul Argeş este 2,30.fiind vorba despre o elevă care a absolvit Şcoala gimnazială din localitatea Stăneşti şi care la toate probele Evaluării naţionale a obţinut nota 1.00.
Buzău: Colegiul ”B.P. Hasdeu”, din nou în topul preferinţelor absolvenţilor cu note mari
Colegiul Naţional ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Buzău s-a aflat şi în acest an în topul preferinţelor absolvenţilor de clasa VIII-a din judeţ care au obţinut medii mari la Evaluarea Naţională, ultima medie de admitere la această unitate de învăţământ fiind 9,27. La polul opus, cea mai mică medie cu care s-a intrat la liceu este 1,90, în timp ce un elev a rămas nerepartizat, urmând să participe la şedinţa din 28 iulie.
Şi în acest an, Colegiul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Buzău a fost preferat de candidaţii cu note mari la Evaluarea Naţională, ultima medie de admitere fiind 9,27, la specializarea ştiinţe sociale şi filologie. La profilul matematică-informatică bilingv, ultima medie de admitere a fost 9,72.
La Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău ultima medie de admitere la specializarea filologie-franceză a fost 6,30, în timp ce la profilul ştiinţe sociale cea mai mică medie cu care s-a intrat a fost 8,90.
La Liceul Pedagogic, cea mai mică medie de admitere a fost 8,17, la profilul filologie, iar la Colegiul Economic ultima medie cu care s-a intrat a fost 7,17, la profilul comerţ.
Cea mai mică medie cu care s-a intrat la un liceu din Buzău este 1,90, fiind vorba despre un elev cu cerinţe educaţionale speciale care a optat pentru Liceul pentru nevăzători.
Liceul ”Grigore Moisil” din Timişoara se situează pe primul loc în topul liceelor cu medii de intrare foarte mari, din judeţul Timiş, ultima medie de intrare în această unitate de învăţământ fiind 9,31, în urma repartizării computerizate. La polul opus se află Liceul tehnologic Transporturi Auto, unde un elev a intrat cu media 2,23.
La Liceul ”Grigore Moisil”, din Timişoara, ultima medie de intrare este, potrivit repartizării computerizate, la specialitatea Matematică - Informatică, 9,31. Pe locul al doilea, se află Colegiul Naţional ”C.D. Loga”, din Timişoara, unde la specializarea Matematică - Informatică ultimul elev admis are media 9,25.
Locul al treilea este ocupat de Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva”, din Timişoara, unde ultima medie de intrare la profilul Matematică - Informatică a fost 9,17.
La polul opus, se află Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timişoara, unde un elev a intrat cu cea mai mică medie, şi anume 2,23.
În judeţul Timiş, la admitere în liceu nu a existat, anul acesta, nicio medie de 10.00, iar 54 de elevi au fost repartizaţi la licee cu medii mai mici de 5.00.
Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic ”Ovidius” şi Liceul Teoretic ”Traian” din municipiul Constanţa au fost preferate de absolvenţii de clasa VIII-a cu medii peste 9 la Evaluarea Naţională. La polul opus, sunt zece elevi care au intrat la liceu cu medii între 2,29 şi 2,90.
La Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa s-au înregistrat cele mai mari medii la admitere. Astfel, ultima medie cu care s-a putut intra la această unitate de învăţământ a fost 9,47.
Pe locul al doilea se află Liceul Teoretic ”Ovidius”, unde ultima medie a fost 9,32, şi Liceul Teoretic ”Traian”, unde ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,17.
La polul opus, zece elevi au fost admişi la liceu deşi au obţinut medii între 2,29 şi 2,90 la Evaluarea Naţională. Unităţile şcolare în care vor învăţa aceştia sunt Liceul Tehnologic Independenţa, Liceul Tehnologic Cogealac, Colegiul Dobrogea Castelu, Liceul Teoretic Băneasa, Liceul Tehnologic ”Nicolae Istrăţoiu” Deleni, Colegiul Agricol Poarta Albă, Liceul Tehnologic ”Jean Dinu” Adamclisi, Liceul ”Carol I” Ostrov şi Liceul Tehnologic Carsium din Hârşova.
Douăzeci de candidaţi nu au fost repartizaţi la nicio unitate de învăţământ, aceştia obţinând medii între 1,32 şi 8,10.
Colegiul Naţional ”Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte se află în topul liceelor cu cele mai mari medii la admitere din judeţul Dâmboviţa, ultima medie la repartizare fiind 9,03, la profilul ştiinţele naturii. Aproximativ 20 de candidaţi au reuşit să ocupe un loc la liceu cu medii mai mici de 3.
Cei mai mulţi dintre absolvenţii de gimnaziu cu medii mari din judeţul Dâmboviţa au ales Colegiul Naţional ”Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte.
Astfel, cea mai mică medie cu care s-a intrat la specializarea matematică-informatică la acest colegiu a fost 9,21. De asemenea, la specializarea filologie bilingv engleză cea mai mică medie de admitere a fost 9,10, în timp ce la acelaşi liceu cea mai mică medie de admitere la ştiinţele naturii a fost 9,03.
Tot în judeţul Dâmboviţa, aproximativ 20 de absolvenţi de gimnaziu au reuşit să ocupe un loc la liceu cu medii mai mici de 3, cei mai mulţi dintre ei alegând Liceul Tehnologic ”Dr. C. Angelescu” din Găeşti.
Cea mai mică medie de admitere la liceu în judeţul Vâlcea este 2,30, candidatul intrat cu această medie fiind repartizat la specializarea ”Ştiinţele naturii”, din cadrul Liceului Teoretic Lădeşti. Elevii cu note foarte mari au ales, în Vâlcea, tot specializarea ”Ştiinţele naturii”, la Colegiul Naţional de Informatică ”Matei Basarab” cea mai mică medie la această specializare fiind 9,49.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, cinci elevi care au avut note de 1.00 la toate probele de la Evaluarea naţională au fost repartizaţi la licee în judeţul Vâlcea.
Cea mai mică medie de admitere la liceu în acest judeţ este 2,30, iar candidatul a fost repartizat la specializarea ”Ştiinţele naturii”, din cadrul Liceului Teoretic Lădeşti.
Tot în judeţul Vâlcea, cinci elevi care au avut 10.00 pe linie la probele de la Evaluarea naţională au fost repartizaţi la colegii naţionale cu renume, trei dintre ei alegând specializarea ”Ştiinţele naturii”, iar ceilalţi doi optând pentru ”Matematică - Informatică”.
Bacău: Medie de admitere sub 5.00 în 19 licee din judeţ, cea mai mică fiind 2.23
Nouăsprezece licee din cele 33 existente în judeţul Bacău au media de admitere sub 5.00 în prima etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de gimnaziu, cea mai mică fiind de 2.23. Pe de altă parte, la Colegiul ”Gh.Vrânceanu” ultima medie la clasa de Matematică - Informatică a fost de 9.25.
Potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Educaţiei, 3.813 absolvenţi de gimnaziu au fost admişi la cele 33 de licee din judeţul Bacău în urma primei etape de repartizare computerizată.
Dintre elevii care au prins un loc la liceu, 261 au avut note sub 5.00, cea mai mică fiind 2.23 şi aparţinând unui adolescent care, cu nota 1.00 la Evaluarea naţională, a fost admis la unitatea de învăţământ liceal din Buhuşi. De altfel, în judeţ, 19 licee au avut media de admitere sub 5.00, la 38 de specializări.
Cele mai mari medii de admitere au fost la Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrânceanu” Bacău, cu 9.25 la profilul Matematică - Informatică, şi 9.07, la clasa de Ştiinţe ale naturii.
Specializarea Matematică-Informatică a Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr”din Sibiu a adunat elevii cu cele mai mari medii din judeţ, ultima medie de intrare fiind de 9.40.
Cele 28 de locuri ale specializării respective au fost ocupate de elevi cu medii cuprinse între 9.91 şi 9.40.
În topul specializărilor şi liceelor din judeţ urmează specializarea Ştiinţe Naturale a aceluiaşi colegiu, unde ultima medie de admitere a fost 9.29.
Urmează apoi două specializări ale colegului Naţional "Octavian Goga” din municipiul Sibiu. Ultima medie de admitere la Matematică-Informatică este de 9.23, iar la Ştiinţe Naturale 9.19.
La polul opus se află Şcoala Naţională de Gaz de la Mediaş. Specializarea Protecţia Mediului a acestei unităţi, cu predare în limba maghiară, a adunat elevii cu cele mai mici medii, ultima medie de admitere fiind 2.51.
Cincizeci şi cinci de elevi au rămas nerepartizaţi, marţi, în judeţul Brăila, unii dintre ei având medii peste 7.00, dar ratând un loc la liceu pentru că nu au trecut suficiente opţiuni în fişa de înscriere.
Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, în liceele din judeţ au fost disponibile 1.848 de locuri, după repartizarea computerizată de marţi rămânând neocupate 113 locuri, în timp ce 55 de copii au rămas nerepartizaţi şi vor participa la următoarea etapă din 28 iulie.
Cea mai mare medie, 9. 96, a fost obţinută de un elev admis la Colegiul Naţional Gheorghe Munteanu Murgoci. El a intrat la profil Matematică-Informatică bilingv engleză, unde ultima medie de admitere a fost 9. 57.
Ultimul admis la profilul Matematică-Informatică a avut 9. 52, în timp ce prima medie la acest profil a fost 9. 92. La Ştiinţe ale Naturii, ultima medie cu care un elev a fost admis a fost 9. 17, iar la Ştiinţe Sociale 8. 99.
La Liceul Teoretic Nicolae Iorga, la secţia Matematică-Informatică, prima medie a fost 9.82, iar ultima medie de intrare a fost la 8. 84. La Ştiinţele Naturii, ultimul admis a avut 8. 80.
La Liceul Nicolae Bălcescu, din Brăila, cea mai mare medie a fost la Matematică-Informatică - 9. 85, iar cea mai mică medie de admitere a fost 8. 75.
La Stiinţe ale naturii ultima medie cu care s-a intrat a fost 8. 71, iar la Ştiinţe sociale 8. 65.
Un elev care a avut 3. 95, aceasta fiind ultima medie cu care un absolvent de gimnaziu a intrat la liceu, a fost repartizat la Liceul Teoretic George Vâlsan, din Făurei.
Aproximativ un sfert dintre elevii din judeţul Teleorman au fost repartizaţi la liceu având medii mai mici de 5.00. Printre ei, se numără zeci de absolvenţi de gimnaziu care la Evaluarea naţională au avut note de 1.00 sau 1 şi câteva sutimi, cea mai mică medie de admitere la liceu în acest judeţ fiind 2,19.
Peste 500 din totalul de 2.054 de absolvenţi de gimnaziu repartizaţi la liceele din judeţul Teleorman au medii mai mici de 5.00, conform datelor publicate, marţi, pe portalul Ministerului Educaţiei. O zecime dintre aceştia au obţinut la examenele din cadrul Evaluării naţionale note de 1.00 sau de 1 şi câteva sutimi.
Cea mai mică medie cu care s-a intrat la liceu în judeţul Teleorman este 2,19.
Singurul candidat din judeţul Teleorman care a avut media 10.00 a optat pentru Liceul Teoretic din Zimnicea, iar mulţi dintre absolvenţii cu medii mari s-au îndreptat către Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria, optând pentru specializarea Matematică-Informatică.
În judeţul Teleorman, au rămas nerepartizaţi şapte candidaţi şi sunt neocupate 438 de locuri la liceu.
Cea mai mare medie de admitere la liceu, în judeţul Galaţi, a fost la specializarea Matematică-Informatică, de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, din municipiul Galaţi, în timp ce cea mai scăzută medie de intrare la liceu, 2,94, s-a înregistrat la o unitate de învăţământ din Tecuci.
În judeţul Galaţi, la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", din municipiul Galaţi, media ultimului admis la specializarea Matematică-Informatică a Colegiului Naţional Vasile Alecsandri a fost 9,61.
De altfel, la această specializare a fost admisă cu media 10.00, potrivit datelor prezentate de Ministerul Educaţiei în urma repartizării computerizate de marţi, eleva Alexandra Filip.
Pe de altă parte, cea mai mică medie de admitere la un liceu din judeţul Galaţi, de 2,94, s-a înregistrat la Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu", din municipiul Tecuci, la specializarea Economie.
În judeţul Galaţi, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, un număr de 3.143 de candidaţi s-au înscris pentru admitere la licee, dintre care au fost repartizaţi computerizat, în funcţie de mediile obţinute şi de opţiunile înregistrate, 3.131.
Doisprezece candidaţi nu au fost încă repartizaţi, în condiţiile în care numărul total de locuri disponibile în licee a fost 3.640. Astfel, în momentul de faţă, au rămas neocupate 509 locuri în liceele gălăţene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.