Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) afirmă că lucrările pentru reducerea eroziunii costiere nu se vor desfăşura pe plajele turistice, în timpul sezonului estival, iar constructorii vor trebui să elibereze zona până la debutul acestuia. Astfel, depozitele de nisip şi drumurile temporare vor fi desfiinţate, pentru ca plajele să poată fi folosite de turişti, pe timpul verii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a arătat, vineri, într-un comunicat de presă, că a prevăzut în contractele semnate cu antreprenorii/ constructorii ca, pe durata sezonului estival, în cadrul proiectului de importanţă naţională ”Reducerea eroziunii costiere faza II” să nu se execute lucrări în zona plajelor turistice.

”În conformitate cu prevederile contractelor de proiectare şi execuţie lucrări, în extrasezon, suprafeţele de plajă (şantierele) sunt predate către antreprenori pentru execuţia lucrărilor aferente proiectului, însă în sezonul estival aceştia nu au dreptul de a lucra în zona plajelor turistice şi au obligaţia să elibereze zona plajelor, astfel încât activităţile specifice să poată fi derulate corespunzător”, au transmis reprezentanţii ABADL.

Conform sursei citate, în prezent, specialiştii din cadrul ABADL monitorizează derularea activităţilor de pe toate şantierele cuprinse în cadrul loturilor 7 - Olimp, 8 - Jupiter-Neptun, 9 - Balta Mangalia-Venus-Aurora. De asemenea, au avut loc discuţii cu antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors despre starea actuală a suprafeţelor de plaje şi pregătirea acestora pentru a putea fi predate operatorilor economici în conformitate cu prevederile contractelor de închiriere.

”Plaja aferentă loturilor 7, 8 şi 9 este una îngustă şi fragmentată, ce a necesitat înfiinţarea de drumuri temporare, constituirea de multiple depozite de materiale şi anrocamente utilizate pentru execuţia structurilor costiere. Conform menţiunilor antreprenorului acestea vor fi desfiinţate/mutate în afara plajelor, pentru a permite derularea sezonului estival, respectiv utilizarea plajelor de către turişti. Desfiinţarea depozitelor este urmată de dezafectarea drumurilor temporare şi amenajarea/afânarea mecanizată a suprafeţei de plajă, astfel încât, aceasta să poată fi utilizată turistic”, au arătat reprezentanţii Administraţiei.

Ei au menţionat că, în prezent, suprafeţele de plajă sunt ocupate parţial de drumurile temporare înfiinţate pentru execuţie, dar deja se lucrează la dezafectarea acestora în zona Venus şi Olimp.

”Având în vedere că până la debutul sezonului estival, când antreprenorul trebuie să oprească lucrările pe şantier conform cerinţelor beneficiarului (Caiet de Sarcini) şi să elibereze plajele turistice, mai sunt 50 de zile, considerăm că este suficient timp ca antreprenorul să ia măsurile necesare pentru ca suprafeţele de plajă să fie utilizate în condiţii de siguranţă de către turişti. Menţionăm că, urmare a desfiinţării vechilor structuri, dispunerea suprafeţelor de plaje a suferit modificări însă profilul transversal la linia ţărmului este cel natural. De asemenea, în zona cordonului litoral Venus-Saturn, a fost constituit un depozit de nisip (din nisipul existent anterior, pentru a putea compensa procesul de eroziune şi a asigura suprafeţe de plaje cat mai potrivite activităţilor turistice”, au explicat aceştia.

Plajele din staţiunile Saturn şi Mangalia vor fi exploatate şi în acest sezon estival ca în anii precedenţi, având în vedere că nu au fost iniţiate lucrările de reducere a eroziunii costiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.