Universitatea Bucureşti a reacţionat, marţi, la acuzaţia de plagiat care i se aduce ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cere o analiză serioasă, care să fie realizată fără niciun fel de presiune. La rândul lor, reprezentanţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au transmis că un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanţele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Universitatea din Bucureşti rămâne constantă în apărarea fermă şi în cultivarea normelor şi a practicilor care se subscriu eticii şi integrităţii academice. Condamnăm, astfel, orice acţiune care încalcă etica şi integritatea academică. Prin misiunea sa asumată, universitatea are un rol fundamental în societate. Universitatea este spaţiul în care sunt formate elitele unei societăţi, sunt promovate şi protejate principiile care trebuie să guverneze orice societate democratică în care meritocraţia, onestitatea şi respectul pentru valorile autentice sunt pilonii dezvoltării sale”, a transmis, marţi, Universitatea Bucureşti, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, ”universitatea trebuie să apere aceste redute atât în interiorul său, cât şi în exteriorul comunităţii academice, asumându-şi astfel rolul fundamental pe care îl are în evoluţia noastră, ca naţiune”.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În privinţa acuzaţiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituţiile abilitate din cadrul universităţii implicate şi de instituţiile responsabile ale statului. În aceste vremuri tot mai tulburi, educaţia are nevoie de valori puternice şi de un etos care să ghideze noile generaţii în formarea lor ca buni cetăţeni, profesionişti desăvârşiţi şi implicaţi în societate”, a mai transmis Universitatea Bucureşti.  

La rândul lor, reprezentanţi SNSPA condamnă ferm orice practică asociată plagiatului 

”Plagiatul există în sistemul educaţional din România, iar implicaţiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea şi de performanţa spaţiului academic românesc. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanţele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislaţie”, au transmis oficialii SNSPA.  

Aceştia apreciază că ”utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare riscă să arunce o temă atât de importantă în derizoriu, afectând procesul de combatere a imposturii academice”.  

”Problema plagiatului poate fi rezolvată doar dacă este tratată cu seriozitate de către universităţi şi de către Ministerul Educaţiei, fără ingerinţe sau presiuni politice. Aceasta cade în sarcina experţilor, a celor care sunt respectaţi în mediul academic şi ştiinţific, naţional şi internaţional. De aceea, măsura promovată de actualul ministru al Educaţiei de a desfiinţa CNATDCU NU este una benefică şi NU contribuie la reforma reală a învăţământului, se maia rată în comunicat.  

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

Potrivit PressOne, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a însuşit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).    

Jurnalista Emilia Şercan relatează că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar.    

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.   

Sorin Cîmpeanu a afirmat căacste acuzaţii sunt încercări de a boca legile educaţiei aflate în dezbatere publică.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.